Бургас по стъпките на европейските столици - разходка из всички забележителности в града за 14 лв.

Пасът ще дава право на специални отстъпки за Света Анастасия, конната база и събития

14 лв. на ден ще струва Бургас кард, която осигурява достъп до над 10 музея и атракции в града, безплатен градски транспорт и отстъпки от редица заведения и магазини. За учащи и пенсионери цената е 8 лв. на ден, а семейният вариант струва 30 лв. 

Това става ясно от докладна-записка на зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева, която трябва да бъде гласувана на следващата сесия на общинския съвет. 

Предложението на общината е двудневният пас за възрастен да е 24 лв. Учащи  и пенсионери ще могат да разгледат цял Бургас в рамките на 48 часа срещу  13 лв., а семействата за 40 лв. 

Бургас кард, която е валидна три дни ще бъде 34 лв. за възрастен и 18 лв. за учащи и пенсионери. Фамилният вариант е предвиден за 50 лв.

Освен вход за Археологическия, Природонаучния, Историческия и Етнографдския музей, картата дава възможност и за безплатна разходка из галериите в града, къщата-музей "Петя Дубарова", център "Пода", Фестивала на пясъчните фигури и влакчето в Морската градина. Ползване на паркинга на ул. "Гурко" и туристическия рейс също влизат в пакета.

Специални отстъпки за остров Света Анастасия от 10 до 30%, според продължителността на картата и от 2 до 6 безплатни часа от услугата "колело под наем" предвиждат още от общината, е посочено на туристическия портал Go to Burgas. Двудневните и тридневните пакети имат още един бонус - 25 или 50 % отстъпки за конната база. Притежателите на картата ще купуват по-евтино и билети за културни събития, организирани от общината. 

Такъв тип пакети се продават от години в големите градове в Европа, а у нас това е първият подобен проект. От местната администрация уточняват, че ще използват новата услуга и за  отчитане на статистика за броя посещения на различните обекти с дата, час и място, които общинската администрация ще съхранява и ползва при анализите си и бъдещо планиране.