Плевнелиев: Не съм разединител!

Държавата трябва да застане зад своето гражданско общество

Държавата трябва да застане зад своето гражданско общество, каза още президентът. Искането на хората за морал в политиката може да е закъсняло след толкова много разочарования в годините на прехода, но днес и за в бъдеще то е безспорно.
Това заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференция по повод втората година от встъпването му в длъжност.
Подадената ръка от гражданите за промяна и реформи е историческият шанс, за който говорих през годината и който се надявам да не се превърне в исторически срам, ако гражданската енергия бъде пропиляна, а политиците не променят нищо, убеден е президентът.
По думите му най-тежкият дефицит днес, който трябва да преодолеем, е липсата на доверие.
Според него приоритет на приоритетите за България трябва да бъдат работещите институции, защото идеите на политиците и на гражданите могат да намерят своята реализация само чрез институциите.
Той подчерта, че през февруари ще свика КСНС по темата за финансирането на стратегическите приоритети на България чрез механизмите на ЕС и Договора за партньорство с ЕК за периода 2014-2020 г.
Ако замитах проблемите, посочени от гражданите, аз бих бил президентът разединител, категоричен е Росен Плевнелиев.
Ако подкрепях определени политически субекти и заемах страна в техните атаки и контраатаки, аз бих бил президент разединител. Направих точно обраното. Подкрепях не една или друга партия, а гражданското общество с неговите справедливи искания и ще продължа да го правя, изтъкна Плевнелиев.
По думите му е друг мит това, че политическата класа в България трябва да бъде изметена.