Каназирева: Ликвидират Пловдив!

Боклукът ни струва толкова, колкото детските градини, яслите и културата взети заедно

Това не е бюджет, а план за ликвидацията на Пловдив. Това обяви пред журналисти председателят на групата общински съветници от "Обединение за Пловдив" Дани Каназирева. Според нея с тази политика на общинската администрация спокойно на входовете на града могат да се сложат табели с надпис „Продава се”.

Общинските съветници от "Обединение за Пловдив" са изненадани от задоволството на кмета Иван Тотев по повод на проектобюджета за 2014 г., изразено преди няколко дни пред медиите. "Суперлативите, меко казано, са неуместни, тъй като фактите говорят друго. По броя на населението  Пловдив е  три пъти по - малък от София,  но отново  ще има седем пъти по – малко пари в сравнение със столицата", коментира председателят на групата Дани Каназирева.

Според нея изцяло финансовата политика се възприема от кметската администрация като счетоводство и изцяло липсва мениджмънт. Бюджетът е сформиран основно от данъци и такси, които през последните години са отбелязали ръст с 30 на сто. От тези постъпления близо 80 процента вървят за заплати на общинските служители, като техния брой е 9 000, категорична бе Каназирева.

"Прави впечатление, че планираните приходи от дивиденти са едва 147 440 лева, докато през 2013 г. са били 908 000.  Това е още едно доказателство, че приносът на общинската икономика  - един от основните източници на местните приходи  в проспериращите държави – е сведен до минимум в нашия град”, каза Каназирева. Тя изрази недоумение защо комуналният бюджет е 29 милиона лева, а издръжката на детските заведения е фиксирана на 10, 5 млн. лева, също както и през миналата година. „Получава се, че боклукът ни струва толкова, колкото детските градини, яслите и културата взети заедно", обобщи Дани Каназирева.

Групата е на мнение, че парите за културни прояви са крайно недостатъчни – само 1 350 000 лева, но в същото време бюджетът на фондация "Европейска столица на културата 2019" си запазва нивото от 450 000 лева. Каназирева отбеляза, че одобрението на кандидатурата на Пловдив на първо ниво е успех, но едва ли представената концепция струва толкова много пари. Други прояви, както и дейността на фондацията, не са публично известни.

В  програмата  е записано, че от продажби на апартаменти се очакват 200 000 лева. „Като се има предвид, че пазарна цена на един апартамент е около 70 – 80 хиляди лева, то явно общината има намерение да продаде не повече от три апартамента през годината. В програмата обаче са посочени 91. Тоест средната цена според администрацията трябва да е около 2000 лева за едно жилище. Има явно несъответствие между планираните приходи и броя на апартаментите", предполага Каназирева.

Подобно е положението и с 550 декара площи, предвидени за продажба. Според съветниците от „Обединение за Пловдив” пазарната цена на декар е около 100 лева, което би трябвало да донесе евентуални постъпления в размер на 55 милиона лева. От бюджета обаче се вижда, че в това перо са заложени едва 5,5 милиона. Каназирева бе категорична, че няма да позкрепят продажбата на земя, дори да има възможност от нея да се получат не 50, а 200 милиона лева. „Без терени община Пловдив няма как да привлече инвестиции. Тук разминаването ни е принципно и ние няма да подкрепим продажбата”, категорична бе тя, като напомни, че в Европа общините се стараят да придобиват земи, а не да продават. Според Каназирева, с тези продажби на терени кметът залага бомба за следващото управление, което няма да разполага с общинска собственост.

От "Обединение за Пловдив" алармираха и за подготвяното изхарчване на излишъка от предходната година, който е в размер на 27 милиона лева. С него е предвидено да се покрие дефицит от близо 20 милиона лева, а останалите 7 да се дадат за изплащане на вноски по заемите от времето на д-р Иван Чомаков.

Дани Каназирева изрази загриженост от факта, че се поемат дългове, които не могат да се плащат. Съфинансирането също е под въпрос за общинските съветници от „Обединение за Пловдив”. Притеснение будят и плановете за масово разпродаване на общинска собственост. От движението са категорични, че ще поставят всички свои въпроси на кмета Тотев на сесията на Общинския съвет на 23 януари. Те бяха категорични, че няма да подкрепят бюджета в този му вид.