Модерна апаратура дава надежди за живот /снимки/

Мултимодален линеен ускорител вече работи в Стара Загора

В Стара Загора откриха обновеното отделение по лъчелечение към Комплексния онкологичен център. Годишно с новата апаратура ще могат да се лекуват до 1 600 болни от 4 области - Стара Загора, Сливен, Хасково и Кърджали, срещу 900 досега.

Като важно за Стара Загора събитие определи днес кметът Живко Тодоров откриването на модерното отделение за лъчеление на онкологични заболявания, оборудвано с мултимодален линеен ускорител от най-ново поколение.

Заедно с управителя на Комплексен онкологичен център д-р Петьо Чилингиров, той преряза лентата на обновеното отделение. Уредът в тази постройка ще даде много надежди за живот. В крайна сметка като резултат от този проект стоят човешки животи, които трябва да бъдат спасени. Благодаря на всички, които работят тук, на д-р Чилингиров, защото тяхната мисия е благородна.

Нека с Божията помощ да правим така, че Стара Загора да има своето заслужено място като един от най-добрите градове за живеене, пожела кметът на присъстващите народни представители, общински съветници, представители на общинската администрация, граждани, пациенти и работещите в Комплексен онкологичен център – Стара Загора.

Началото на работата на новото отделение с най-модерна европейска техника, щадяща максимално пациентите с онкологични заболявания, благослови Н.В. Старозагорският митрополит Галактион, който подари икона на Св. Пантелеймон на управителя на центъра д-р Чилингиров.

Точно преди две години получихме символичен чек за 6 млн. 800 х лв. за изпълнението на този проект, припомни Живко Тодоров. Той благодари за всеотдайността на д-р Чилингиров, на изпълнителите на строителните дейности, на фирмата, доставила най-модерната апаратура за отделението, както и на митрополит Галактион, който измоли Божието благоволение за пациентите и работещите в центъра.

Обновяването му стана по проект „Модернизиране на отделение по лъчелечение към „Комплексен онкологичен център – Стара Загора ЕООД“, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма «Регионално развитие» 2007-2013 г.