"Ремотекс" отново на протест

КНСБ сезират вътрешния министър за ситуацията в Раднево

И днес след два поредни дни на протест, работещите в „Ремотекс Раднево“ се събират пред сградата на дружеството заради неизплатени работни заплати от м. февруари до м. декември 2013 г. и неполучен аванс за м. януари 2014 г.

В нарушение на законодателството за този период работодателят не изплаща на работниците и служителите задължителните 60% от брутното трудово възнаграждение. Над 540 работници от 24 октомври 2013 г. са в престой с надежда да се запази заводът и трайните работни места.

След като търпението на настоящи и бивши работещи в дружеството се изчерпа, от 20 януари 2014 г. досега те провеждат спонтанни протести на асфалтовото платно на пътя между Раднево и Нова Загора пред сградата на „Ремотекс Раднево“, като за по половин час се спира движението по пътя.

След вчерашния спонтанен протест в РПУ – Раднево – поделение на Областна дирекция на МВР – Стара Загора, са привикани и са съставени актове на четирима души от дружеството.

Ръководството на КНСБ и Федерацията на независимите синдикати на миньорите – КНСБ отново настояват незабавно да бъдат отменени актовете, наложени от служители на РПУ – Раднево на синдикалните лидери и двамата работници в дружеството, които не са организатори на спонтанните протести от 20 януари 2014 г. досега (те бяха организатори на протестните акции от 13 до 20 декември 2013 г.).

За ситуацията в „Ремотекс Раднево“ ЕАД и в град Раднево КНСБ ще алармира днес и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Искането е да бъдат предприети незабавни мерки, като отговорността за ескалацията на социалното напрежение в общината трябва да понесат държавните институции, които явно са неспособни да принудят самозабравили се собственици и работодатели да спазват законите на Република България и Европейската социална харта.