Изкараха заплатите на общинска полиция, ще вземат по 2 бона

Според "Синьо единство" съветниците трябва да работят без пари

2065 лева ще взима един общински полицай според средствата, предвидени в Бюджет 2014 на град Пловдив. Това заяви адвокат Янко Радунчев от партия "Синьо единство". Той изрази недоумение въз основа на какво ще бъдат отпускани тези възнаграждения, които надвишават дори това на кмета Тотев.

От партията смятат, че бюджетът на община Пловдив е рестриктивен и небалансиран, като не дава възможности за развитие на местната икономика. Над 70 процента от него се формира от местни данъци и такси. Според областния координатор на "Синьо Единство" адвокат Янко Радунчев така се поставя капан за следващите години, тъй като заради изтеглените заеми не се оставя възможност за развитие на града. Поради тази причина от партията не изключват в бъдеще да се наложи отново вдигане на данъците. Притеснителна е разходната рамка на бюджета.

"Синьо единство" се противопоставя остро и на готвената разпродажба на 252 общински имота. Според тях това е обезкръвяване на общината и ще създаде остри проблеми за Пловдив в бъдеще. От партията изразиха съмнения, че тези имоти не са подбрани случайно. От своя страна фактът, че във финансовата рамка намаляват парите от наеми говори за неефективно управление на общинските имоти. Десните недоумяват и защо в бюджета са заложени средства за Общинско предприятие „Репатриране и паркиране” при положение, че още през ноември кметът Тотев обяви, че то е спечелило 3 милиона лева през 2013 година.

От партията поставиха под въпрос и реализирането на европроекти през тази година. Те попитаха откъде ще дойде съфинансирането за подобни идеи. Според местните лидери има опасност да се стигне до ситуация, при която градът ни да спечели проекти, които да загуби на по-късен етап, тъй като липсват средства от страна на общината. Подобно опасение адвокат Радунчев изрази и относно културата в града. Според него предвидените 10 милиона лева не са малко, но като се вземе предвид, че в тях влизат всички културни институции, сумата намалява драстично и има риск Пловдив да загуби надпреварата за Европейска културна столица през 2019 година.   

От партията окачествиха като неадекватна и предложената Капиталова програма на града за 2014 година, която дори е липсвала при обсъждането на бюджета. Според тях е тревожно, че капиталовата програма е представена под условие, което означава, че във всеки един момент параметрите в нея могат да бъдат променяни.

От партията са категорично против увеличаването на заплатите на общинските съветници. "Защо градският бюджет трябва да бъде натоварван и с пъти да бъде увеличено заплащането на общинските съветници стигайки с представителните пари до 1600 лева? Това нормално ли е за един град, в който нормалната заплата е една от най-ниските в България, в който няма никаква база за развитие в момента и не се прави нищо това да се случва?", попита градския координатор Костадин Шанков. От "Синьо единство" дори смятат за нормално общинските съветници да работят без пари, тъй като всички те имат други професии и ангажираността им би трябвало да е в полза на града.

Партията ще се яви със самостоятелна листа на предстоящите избори за европейски парламент. От партията обявиха, че са напуснали Реформаторския блок, тъй като не са съгласни с това, че те са се обявили за десноцентристка коалиция. „Ние сме дясна партия и затова и нашият нов слоган е "На ход са десните", категоричен бе адвокат Панчугов.