Липсват десетки болтове от жп релси

Редно ли е държавата да чака безучастно да се случи пореден инцидент?

На ден по линията Монтана – Берковица минават шест пътнически влака. Трасето е дълго около 20 километра. Зрители на Нова телевизия предупредиха, че на много места по линията липсват същите болтове, които доведоха до инцидента с товарния влак край гара Яна.

На произволна отсечка от 50 метра по ЖП линията Монтана – Берковица, проверка на екип на телевизията установява, че липсват около 80 болта. Част от останалите обаче са разхлабени и могат лесно да се извадят. Трябва ли държавата да чака безучастно да се случи пореден инцидент, за да обърне внимание на състоянието на влаковите линии?

По думите на бившия железничар Данчо Петров линията е второстепенна и от години за нея не са влагани пари.

От железопътната компания казват, че линията е в задоволително състояние. Обясняват, че служители обикалят всекидневно трасето. Според тях не е проблем липсата на болтове на отделни места. Важно е липсващите елементи да не са на последователни траверси.

Голям ремонт на трасето е имало два пъти – през 93-та и 97-ма година. Миналата година пък са сменени 2000 дървени траверси. В момента се извърша частичен ремонт с цел обезопасяване, а скоростта на движение на влаковете е намалена до 40 км. ч.