Приеха бюджета на Пловдив за 2014-та (+)

Общо 219 милиона лева е финансовата рамка на града за тази година

Над два часа продължи обсъждането на бюджет 2014 на община Пловдив. С 30 гласа "за", 13 "против" и един "въздържал се" общинските съветници приеха бюджета на града за тази година, предаде репортер на Plovdivutre.bg.

Разискванията по най-важния финансов документ на Пловдив бяха предшествани от презентация на кмета Иван Тотев. За около 40 минути той разясни на съветниците основните параметри, залегнали в бюджета и в Капиталовата програма. Презентацията получи одобрението на представителите на опозицията, които поздравиха Тотев за бързото и ясно аргументирано представяне. Те обаче не спестиха критиките си към съдържанието на документа.

В последвалия дебат Николай Радев от БСП обяви, че приемането на финансовата рамка в този й вид е незаконно, тъй като на страницата на общината е качен бюджет с различни цифри. Кметът обясни, че от публичното обсъждане до внасянето на документа за гласуване в Общински съвет е нормално да има известни разлики, като уточни, че основната от тях идва от приходния остатък. Георги Търновалийски пък направи предложение приходната част да се увеличи с 5 милиона лева от данъци, като тези пари се насочат в сферата на културата, за музеи, художествени галерии, екология, стажантски програми, пенсионерските клубове и др. В отговор кметът Тотев заяви, че бюджетът е реалистичен и изпълним и именно затова няма никакъв смисъл да се залагат цели, които не могат да бъдат изпълнени. В последвалото гласуване, предложението на съветника от БСП не бе прието.

Дани Каназирева от „Обединение за Пловдив” пък заяви, че от движението не подкрепят документа, тъй като по техни изчисления около 80 на сто от бюджета за годината ще отидат за заплати на 9000 общински служители. В отговор кметът Тотев обяви, че това не отговаря на истината, като общо за заплати са 2,8 на сто от цялата сума на бюджета. Има още около 3 на сто – от местни дейности, като така общата сума за възнаграждения е под 6 процента, обясни пред журналисти след заседанието на съвета Тотев. „Бюджетът на Пловдив е около 220 милиона лева. 80 процента от тези пари са 165 милиона лева. Това звучи стряскащо и всеки нормален човек като сметне това ще разбере, че това просто не се връзва”, категоричен бе градоначалникът. Тотев изрази задоволство от проведения дебат, като според него той е преминал на високо ниво и са се чули експертни мнения. „Това е бюджет, който гарантира устойчиво развитие на Пловдив”, категоричен бе кметът. Новината за приемането на бюджета бе посрещната с овации от съветниците от управляващото мнозинство.

Общо 219 милиона лева е финансовата рамка на Пловдив за настоящата година, като в тази сума не се включват трансферите от републиканския бюджет, както и средствата по европрограми. Най-много пари в него са заделени за образование – около 87,3 милиона лева, което прави близо 40 на сто от целия бюджет. За здравеопазване пък сумата възлиза на 13,1 милиона лева, а за социални дейности са заделени 5 милиона. За култура са предвидени 11,9 милиона лева. От тях 1,8 милиона са за културни прояви през годината, като с 1,350 милиона от тях ще разполага общината, а с останалите 450 хиляди – фондация „Пловдив 2019”. Предвидени са и пари за поддържане на Градския дом на културата – 450 хиляди лева, както и за ремонт на къщи в Стария град – 250 хиляди лева. За спорт през тази година се отпускат 670 хиляди лева.