Ще изпуши ли главата на Орешарски?

Безхаберието към отчаяните тютюнопроизводители може да доведе до нови жертви

Има ли картел - силни фирми - немощна държава - беден народ?
Децата не са на училище, скандират на трибуната. Защитават интересите на родителите си. Това не е бизнес, а начин за оцеляване с къртовски труд от страна на цялото семейство.

Хиляди тютюнопроизводители протестират. За повечето от тях това е основно препитание.

Някои обещаха да тръгнат към София, други реагираха още по-остро, като се заканиха да драснат клечката на сградите на фирмите, на балите с тютюн, а след това, дори да се самозапалят. 90 000 души се препитават от тютюн.

Лъжите на компаниите, които изкупуват стоката им, преляха чашата на търпение.
От бранша настояват за цени, не по-ниски от миналогодишните, т.е. средно по 6,50 лева за килограм. В момента едва 20 % от миналогодишната реколта е продадена, а средната цена е около 5 лева.

Председателят на Инициативния комитет Бранко Заимов каза, че след като държавата не може да се намеси в работата на фирмите изкупвачи, да бъде решено от бюджета да се отпуснат компенсации за разликата до 7 лева. Ако няма развитие и нормална кампания с реални изкупни цени, в понеделник започва общонационален протест.

Искрата на бунта подпали водачът на ориенталските сортове тютюн Живко Желев от Свиленград преди няколко дни.

Крайната и изнервяща реакция сред производителите се повиши в началото на месеца заради закъснялата изкупна кампания и от предлаганите им цени.

В началото на февруари е твърде вероятно да пламне национален протест на тютюнопроизводителите. Информацията потвърди пред Нова ТВ председателят на браншовата асоциация Цветан Филев. Не е изключено протестът да бъде насочен срещу държавата.

Макар и опиянен в последните си публични изяви, твърде вероятно е този път Орешарски тотално да даде на заден ход ... или да излезе през задния ход!
Възможни са нови протести, които ще бъдат още по-мащабни и вероятно ще ескалират в по-радикални форми на гражданско неподчинение.