Идва студът, снегът ще завали следобед

През следващото денонощие ще започне чувствителна промяна на времето. Ще бъде облачно, а след пладне и с валежи от дъжд. В северозападните райони от страната валежите ще са от сняг.
През нощта срещу събота и в по-източните части на Дунавската равнина дъждът ще премине в сняг, а в централните райони и Лудогорието ще има условия за образуване и на поледици. Вятърът ще се ориентира от изток и ще се усили. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, малко по-високи по Черноморието. Максималните в повечето места ще са между 3° и 8°, по-ниски в Северозападна България и по-поречието на Дунав, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
Над Черноморието ще бъде облачно и ветровито. Ще духа до умерен източен вятър, който привечер ще се усили. През нощта срещу събота ще завали дъжд. Максималните температури ще са между ще са между 5° и 7°. Температурата на морската вода ще е 7° - 9°. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала с тенденция на усилване.
Над планините ще бъде облачно, с умерен вятър от юг-югоизток, който привечер ще се усилва. След обяд ще завали дъжд, над 1600 -1700 метра - сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3°, на 2000 метра - около минус 2°.
В събота и неделя с умерен и силен вятър от изток-североизток ще продължи да нахлува студен въздух. Още в събота дъждът в по-голямата част от страната, а в неделя - навсякъде, ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, ще има условия за виелици и навявания.
Температурите ще се понижат с няколко градуса и в неделя минималните ще са предимно между минус 7° и минус 2°, а максималните между минус 5 и 0°. В понеделник вятърът ще отслабне и в повечето места ще стихне, само в източните райони ще остане ветровито. Валежите ще спрат, а облачността временно ще се разкъса. Ще бъде студено.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен