Още един осъден за разстрела на Мастара иска нов процес

Неделчев е осъден задочно по подобие на Пламен Дишков – Кела, но за разлика от него той е бил тук по време на досъдебното производство

Тодор Неделчев – Недьо, който има влязла в сила 16-годишна присъда като помагач в убийството на Димитър Стаматов – Мастара също иска ново дело, съобщи „24 часа”. Неделчев е осъден задочно по подобие на Пламен Дишков – Кела, но за разлика от него той е бил тук по време на досъдебното производство и на част от съдебните заседания.

Димитър Стаматов – Мастара беше убит с един изстрел на 21 ноември 2002 г. Няколко дни по-късно като пряк извършител е обвинен Бойко Стоянов. Той насочва следите към Дишков и Неделчев. 26-годишният по това време Пламен Дишков напуска страната преди да бъде обявен за издирване. Неделчев буквално е свален от самолета на Летище София.

Той прекарва времето по процеса зад решетките, но когато Бургаският окръжен съд произнася за него и Дишков оправдателна присъда мярката му за неотклонение е променена. На по-късен етап той получава 16-годишна ефективна присъда, но по това време вече е в неизвестност. За разлика от Кела негова снимка липсваше сред издирваните от България с червена бюлетина на Интерпол.

Недьо изненадващо се появи като прокурорски свидетел в края на 2012 г. по вече възобновеното дело срещу Дишков. Той бе доведен за разпит в съда при фрапиращи мерки за сигурност. Показанията му изцяло уличавали Пламен като поръчител. В първите разпити след убийството Тодор отрича да има нещо общо – както той, така и Дишков.

Според запознати Неделчев в момента е в затвора в Кремиковци, където излежава влязлата си в сила 16-годишна присъда. Междувременно той е пуснал молба за въобновяване на разследването до Бургаска окръжна прокуратура. Шефът - прокурор Калина Чапкънова е дала положително становище, след което папката е изпратена във ВКП. Делото във ВКС е насрочено за 28 януари.

От окръжното обвинение потвърдиха, че Неделчев е поискал възобновяване, но отказаха подробности за мотивите, с които молбата му е одобрена.

Това е очаквано, след като свидетелства срещу Кела, Недьо се надява да му опростят оставащите зад решетките години, коментират близки и до двамата.