Печен сливенски измамник, присвоил близо 2 млн.лв., поиска свобода

Оставиха го под домашен арест

Апелативният съд в Бургас потвърди наложената на Евгений Пeтков от Сливен мярка за неотклонение домашен арест.

Той е обвиняем за две деяния – обсебване на 1 227 550 лв. от гражданско сдружение и документна измама, чрез която е получил без правно основание имущество в размер на 646 246,17 лв.

На 16.01.2014 г. Окръжен съд – Сливен е взел спрямо него мярка за неотклонение домашен арест. Обвиняемият Петков и защитникът му обжалват пред въззивната инстанция този съдебен акт с претенция мярката за неотклонение да бъде отменена или изменена в по-лека. Те твърдят, че не били събрани доказателства да е сторил вменените му деяния и е съдействал на разследващите органи. Той бил безработен и искал да има възможност да си потърси препитание.

Бургаският апелативен съд, след като се обсъди представените по делото доказателства, провери атакуваното определение и взе предвид становищата на страните, стигна до извода, че жалбата е неоснователна. Съдът прие предвид високата степен на обществена опасност на престъпленията и размера на причинените с тях вреди, че е наложена адекватната мярка за неотклонение.

Въззивният съд установи, че Окръжен съд – Сливен е оставил без уважение искането на прокурора за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо обвиняемият Петков и му е определил мярка за неотклонение домашен арест, мотивиран от чистото му съдебно минало и влошеното му здравословно състояние. Първоинстанционният съд правилно е приел, че той е привлечен да отговаря за две тежки престъпления, които се наказват с лишаване от свобода. За първото Наказателният кодекс предвижда от 5 до 15 години лишаване от свобода и наказания конфискация на имущество и лишаване от права. Второто се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години.

Апелативните съдии споделят извода на Окръжен съд – Сливен, че от събраните материали може да се направи обосновано предположение за негово авторство на първото от вменените му деяния, но установяват, че за второто са събрани противоречиви доказателства.

Въззивната инстанция приема, че не съществува опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Основания за това дават фактите, че не е осъждан, има постоянен адрес, редовно се е явявал пред разследващите и липсват на данни да е възпрепятствал разследването.

Определението на Апелативен съд – Бургас не подлежи на обжалване и протест.