Билкарят-убиец пак поиска свобода, не бягал от отговорност

Апелативният съд го остави в ареста, решението е окончателно

„За 38 години активен живот никога не съм бягал от отговорност”,заяви днес пред състав на Апелативния съд в Бургас Любомир Симеонов, който обжалва задържането си под стража. Само преди седмица билкарят-убиец се изправи със същото искане пред окръжните магистрати.  

Той застреля в края на септември м.г. банковата служителка Павлинка Йовчева, след което сам се предаде в полицията.

Адвокатът му заяви, че единственият им мотив да искат това, е необходимостта подзащитният му да организира своята защита по две граждански и едно изпълнително дело. Това било трудно осъществимо в затвора. Защитникът смята, че не съществува никаква опасност Симеонов да се укрие или да извърши друго престъпление, ако му бъде определена по-лека мярка за неотклонение, тъй като семейството и бизнесът му са тук. Адвокатът намира, че със събраните по делото доказателства са настъпили нови  обстоятелства и  това дава основание за изменение на мярката за неотклонение.

Самият Симеонов заяви, че няма намерение да се укрива. Според него защитата му по гражданските делата,  които води с банката засягат много хора, които работят за него.

Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас коментира жалбата като неоснователна. Прокурорът посочи, че събраните доказателства са мотивирали Окръжен съд – Бургас да приеме Симеонов като автор на деянието, за което е привлечен да отговаря. Апелативната прокуратура споделя и становището на съда за съществуването на реална опасност той да се укрие или да извърши друго деяние, ако бъде изменена мярка за неотклонение. Прокурорът обърна внимание, че той е обвиняем за тежко предумишлено престъпление. Предвиденото за него наказание е толкова тежко, че съществува опасност да се укрие или да извърши друго деяние.  Държавният обвинител обърна внимание на субективното отношение на Симеонов към деянието – хладнокръвно взетото и изпълнено решение.

Определението, с което Апелативен съд – Бургас, отказа да измени мярката за неотклонение е окончателно.