Експозицията "Островът на лечителката" разкрива тайните на Света Анастасия

3Д визуализации, инфрачервени икони и експонати от фонда на регионалния музей ще приковат вниманието на посетителите

Обществена поръчка за изработка на декорации и художествени произведения, които да бъдат включени във временната музейна експозиция на тема "Островът на лечителката" на о. Света Анастасия, обяви община Бургас. Уникалната изложба е разделена на няколко сектора, като Регионалният музей ще предостави експонати от фонда си.

"Колекцията има за цел да представи по иновативен и атрактивен начин всички налични данни за острова – исторически, археологически, легендарни, както и специфичната морска флора и фауна в акваторията му. Всяко помещение има отделна тема. Основен акцент е фигурата на Св. Анастасия Фармаколитрия (Узорешителница), която е покровител на манастира, съществувал някога там", обясняват от общината.

Още от лятото туристите, посетили вившия Болшевик, ще попаднат в интерактивния музей, включващ "монашеска килия", в която 3D видео инсталация ще пресъздава изображение на монах. Той ще разказва истории, свързани живота на острова от времето, когато е бил манастир. Инсталацията ще бъде прожектирана с мини видеопроектор, вграден в лампа върху книга и/или друг малък предмет.  Ще има и звукова арт инсталация, включваща молитва и църковни песнопения.

Летовниците ще се насладят и на дигитална арт стая на тема "карцер", която ще ги изненада със звукови ефекти, пресъздаващи затворническа обстановка - дрънчене не вериги, затварящи се метални врати, звуци от резета, ключове. За още по-реалистична обстановка ще има видео материал, съдържащ снимки на затворници, архивни кадри, свързани със затворническото минало на острова.

Инфрачервена икона на Света Анастасия, която не се вижда с просто око, а единствено с помощта на мобилен телефон и репродукции на 11  икони с изображението на Света Анастасия Фармаколитрия също ще намерят специално място в експозицията.

Мултимедиен шкаф с вградени устройства като монитори, тонколони и  слушалки, които ще представят различни произведения, свързани с острова като филми, стихотворения, мелодии, архивни кадри са сред идеите на местната администрация да направят посещението на Света Анастасия незабравимо.

Класирането на участниците ще се извършва въз основа на критерия "най- ниска цен". Пълните условия са публикувани на сайта на общината.

Общината обяви обществена поръчка и за наем на кораб за превоз на посетителите до бившия Болшевик за периода от 1 май до 30 октомври 2014 г. Изпълнителят трябва да осигури ежедневен морски пътнически транспорт за минимум 40 пътници на курс /отиване  и връщане/, при 5 /пет/ курса на ден.

Предвидено е рейсовете от Бургас да тръгват в 8,30; 10,30; 12,30; 16,30 и 18,30 часа.
Корабът трябва да осигурява възможност за превоз на минимум 40 души, без екипажа и местата за пътници в кораба трябва да са защитени с тента или друг вид навес.