Турция още не се е отказала от АЕЦ край Резово

Площадката се разглеждаше и като възможност за строеж на ТЕЦ

Турция все още обмисля възможността да построи ядрена централа близо до българската граница. Това стана ясно от думите на енергийния министър на страната Танер Йелдъз, който беше на посещение у нас за среща с българския си колега Драгомир Стойнев, предаде в. "Труд".


"Все още разглеждаме опциите за терена край Инеада, избираме между пет площадки за ядрена централа", обясни Йелдъз. Турското селце, където по план може да бъде построена АЕЦ, е на около 10 км от българското село Резово и устието на река Резовска. Площадката се разглеждаше и като възможност за строеж на ТЕЦ. Според Йелдъз няма нищо притеснително да бъде изградена ядрена централа близо до границата, защото това е практика между страните.


"Смятаме, че разстоянието на българската атомна централа до нас, както и на България до нас, изобщо не е много голямо. Например в Армения има атомна централа на 30 км от Турция, но важното е да се минимизират каквито и да е рискове и да се изграждат много сигурни централи", обясни Йелдъз.


По план Турция иска да изгради три ядрени централи до 2023 г. Първата се строи на Средиземно море от руската "Атомстройекспорт". Втората може да бъде тази край Инеада.
Танер Йелдъз обясни още, че разчита много на българския опит и специалисти в областта на ядрената енергетика, както и на бъдещо сътрудничество между София и Анкара в тази посока.