Сблъсъците в Украйна продължават. На живо от барикадите

Днес радикално настроени демонстранти за кратко са успели да влязат в сградата на министерството на енергетиката

Всички атомни електроцентрали в Украйна са в режим на специална охрана, съобщи днес министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост Едуард Ставицки, предаде ИТАР-ТАСС. Решението е взето, след като днес стотина радикално настроени демонстранти за кратко са успели да влязат в сградата на министерството на енергетиката, но министърът е успял да ги убеди да напуснат ведомството.

Пред Ройтерс Ставицки каза, че се е срещнал с протестиращите и им е обяснил, че окупацията на министерството може да доведе до колапс на енергийната система на Украйна. По-рано днес в украински медии се появиха информации, че това са били членове на същата групировка, която вчера влезе в сградата на министерството на аграрната политика. Радикални групи протестиращи заявиха днес пред ИТАР-ТАСС, че имат намерение да завземат и сградата на генералната прокуратура. Според тях в подобна акция щели да участват до 600 души. През последните два дни редица административни сгради в Украйна бяха завзети от членове на крайните организации "Тризуб", УНА-УНСО, "Десният сектор" и футболни ултраси. Към днешна дата те държат административни сгради в 10 области.

В обсада са сградите на администрацията в Задкарпатието и Волин. В Черкаси милицията е изгонила окупаторите на областната администрация. От раните си, получени при сблъсъците с милицията в центъра на Киев, днес в болница почина още един участник в протестите - 45-годишният Роман Сенюк, съобщи Франс прес, позовавайки се на медицински източник. Така жертвите, дадени от опозицията, стават пет. Властите съобщават за двама загинали от силите на реда. Според опозиционната националистическа партия "Свобода" Сенюк е бил ранен в сблъсъци с полицията в сряда на улица "Грушевски". Вътрешният министър Виталй Захарченко каза, че светът не бива за си затваря очите пред "надигащия се в Украйна ексткремизъм" и че опитите на властите от последните дни да постигнат мирно решение на конфликта остават напразни, предаде Асошиейтед прес.

В Източна Украйна, в Донбас, днес има митинги в подкрепа на президента и с лозунги, призоваващи към законност и ред. Организаторите от "Партията на регионите" смятат, че в тях ще участват около 300 000 души.