"Тунел Шипка" подкрепен от казанлъшките общински съветници

Изпращат Декларация до МС, МРР и МФ

Общинските съветници на Казанлък единодушно приеха Декларация на Общински съвет – Казанлък и на Община Казанлък относно подкрепа за изграждането на обект „Тунел Шипка“ и подходите към него.

В декларацията се казва, че Общинският съвет и Община Казанлък заявяват своята позиция за необходимостта от строителството на тунела под вр. Шипка и подходите към него и го извеждат като един от приоритетите за развитието на община Казанлък.

В документа се посочват съображенията, заради които строителството на този мащабен  национален обект се счита за още по-наложително и важно към настоящия момент. Посочва се, че транспортните връзки между Северен централен планов район и Южен централен планов район са силно затруднени, поради изчерпване възможностите на старопланинските проходи и големите разходи за тяхната поддръжка, което се отразява върху икономическото развитие на двата планови района. Тунелът ще осъществи пряка, бърза и удобна връзка между големи промишлени и товарообразуващи региони като Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Севлиево, Габрово от Северна България и Пловдив, Стара Загора, Хасково, Казанлък от Южна България. Чрез този тунел ще се създаде по-пряка връзка на страните от Североизточна Европа през Румъния и България с пристанище Александруполис на Бяло море, както и за връзка с автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Марица“. В съображенията се подчертава още, че с този обект ще се разгърне потенциалът на Северна България за транзитния трафик, ще се осигури и връзка между Дунав мост и магистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Марица“.  Пътят през Шипка  отдавна е морално и физически изчерпан, създава затруднения за многократно увеличения трафик, дори и през летните месеци. Посочва се още, че като съставна част от Международен коридор № 9, той не отговаря на международните изисквания за път от такъв клас.

Декларацията завършва с увереността, че изтъкнатите причини са достатъчно основателни, така че държавата в лицето на Министерски съвет, Министерството на регионалното развитие и Министерството на финансите да предприеме всички необходими действия за продължаване на подготовката, строителството и реализирането на обект „Тунел Шипка“ и подходите към него. Както и включването на тунела в обектите, които ще се изградят със средства по оперативните програми, финансирани от ЕС през следващия програмен период 2014-2020 г.

Декларацията на Общински съвет –Казанлък и на Община Казанлък и решението за нейното вземане, ще бъдат изпратени до Министерски съвет на Република България, Министерство на регионалното развитие и Министерство на финансите.