Делото срещу гарда от "Хелп" за смъртта на шведа Ариф се връща в Бургас

Според ВКС обвинението срещу Ясен Минев не е трябвало да бъде преквалифицирано на смърт по непредпазливост

Делото срещу гарда от несебърската дискотека "Хелп" Ясен Минев, който бе подсъдим за смъртта на шведа от ирански произход Барзан Ариф, се връща в Бургаския апелативен съд за ново разглеждане.

Това е решение на Върховния касационен съд, според което обвинението срещу Минев за умишлено убийство по жесток и мъчителен начин (чл. 116 НК) е било неправилно преквалифицирано в средна телесна повреда и смърт по непредпазливост (чл. 124 НК).

Върховните магистрати не са съгласни с приетото на първа и втора инстанция, че Минев не е могъл да предвиди последиците на своите действия. Те смятат, че "той е съзнавал общественоопасния характер на предприетите от него действия по засилване и скачане върху пострадалия", но все пак уточняват, че "не е целял и желаел непременно настъпването на смъртта на жертвата".

Кървавото меле се случи пред несебърската дискотека "Хелп" в лятото на 2007-ма. То бе запечатано на GSM запис, който бе разпространен в национален ефир. Клипчето показва Ясен Минев, един от гардовете в дискотеката, да скача с крак върху гърдите на падналия на земята Барзан Ариф. 24-годишният чужденец издъхна на следващия ден в бургаската МБАЛ. Според защитата на Минев линейката, повикана за пострадалите закъсняла.

Процесът се точи по различни съдебни инстанции вече 7-ма година. Още при опитите за разглеждането му в Окръжния съд той бе няколко пъти отлаган най-вече заради трудности в комуникацията с пострадалия швед и близките на загиналия Ариф.

В крайна сметка окръжните магистрати преквалифицираха обвинението срещу Минев от умишлено убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин в смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда. Така магистратите решиха, че Минев трябва да лежи 3 г. зад решетките.

По-късно тази присъда бе потвърдена и на втора инстанция от Апелативния съд. Делото стигна до ВКС след протест от прокуратурата и жалба от самия подсъдим. Върховният съд обаче е преценил, че обвинението неправилно е преквалифицирано и затова го връща на втора инстанция за ново разглеждане. Процесът ще бъде утре.