50% отстъпка за бургазлии на Св. Анастасия? Не може, отсякоха в ОбС

Местните депутати гласуваха 9 лева до там и обратно с корабче, а за децата безплатно

С нова страст и дебати общинските съветници приеха новите цени на туристическите услуги за остров Света Анастасия и ползването на специализирания воден транспрот до там и обратно.

По време на обсъжданията съветниците от НФСБ направиха предложение за бургазлии офертата да бъде с 50% по-ниска от тази за гостите на града. 

"А обикновените бургазлии? Поне 100 лева ще излиза такава разходка за едно нормално семейство. Трябва да има отстъпка за хората от Бургас, за да могат да се насладят ползотворно на едно посещение. Нека отстъпката бъде поне 50%", каза Ангел Божидаров. 

Докладната внесе зам.-кметът Йорданка Ананиева. Тя беше одобена в следните предложени стойности: Билетът за възрастен с корабчето в двете посоки е 9 лева, пенсионерите ще плащат по 3 лева, а деца до 7 години ще пътуват безплатно. Таксата за яхти и лодки, които акостират на островния кей ще бъде 12 лева, а билет за посещение на музея ще е 6 лева.

Цената на закуска на един човек ще бъде 12 лева, а за обяд или вечеря 20 лева. Наемът на единична стая е до 70 лв., а на двойна до 120 лв. Изготвени са и пакети за младоженци. За зала ще се плаща по 50 лева на час, за транспорт на гостите по 7 лева на човек. 

Тези цени разгневиха съветниците от опозицията и те пожелаха по-ниски стойности, без да ги аргументират спрямо разходите и поддържката обаче.

Другото предложение на НФСБ беше за отпадане на такси за учениците, а също и за вход за музея за журналистите, както е в повечето европейски страни. Те обаче не бяха приети.