Куриоз: Кмет отличи екосдружение с антинаграда "Смърдящ плъх"

Мотивите за негативния приз са "за дългогодишна практика в разпространението на невярна и манипулативна информация"

Кметът на община Ямбол Георги Славов удостои с антинаграда "Смърдящ плъх" екоорганизацията Коалиция за устойчиво развитие и Гражданско сдружение "ДЕН".

Мотивите за негативния приз са "за дългогодишна практика в разпространението на невярна и манипулативна информация", както и за системно възпрепятстване проекта за Регионална система за неопасни отпадъци – Ямбол, заради което местните и останалите общини, включени в регионалното сдружение (над 250 000 души) са принудени да плащат по-висока такса смет, разкриват от пресцентъра на градоначалника.

В мотивите се посочва още, че двете сдружения използват формата на неправителствена организация за постигане на лични и користни цели. „Отличието” се присъжда и за „злоупотреба с ценностите на гражданското общество и присвояване правото да говорят от името на всички граждани в общината/ държавата”.

Призът на кмета е в отговор на номинирането на община Ямбол за антинаграда за устойчиво развитие от двете сдружения. В публикуваните мотиви за номинацията се съдържа невярна, манипулативна и тенденциозно поднесена информация с цел накърняване репутацията на кметската институция, ямболската администрация и подвеждане на общественото мнение, допълват още на сайта си от ямболската община.

В информацията се казва още, че най-пресният пример е по един от основните проблеми – този за ямболското депо, преди седмица Върховният административен съд се произнесе окончателно в полза на община Ямбол.

"Въпросното дело обаче, заведено именно от псевдоекологичната организация „ДЕН”, забави повече от година и половина изграждането на новото регионално депо за битови отпадъци. Това от своя страна доведе до плащането на огромни отчисления за такса смет от гражданите на петте общини, които трябва да ползват депото. Председателят на сдружението пък има незаконно изградена къща на метри от депото и използва целия ресурс на НПО-то за защита на частния си интерес", посочват още от общината.

„Щом всяка измислена организация може да връчва по свое усмотрение всякакви измислени награди, то считам, че и община Ямбол има право да връчи подобни антинагради, още повече, че в случая те са напълно основателни”, е мнението на кмета Георги Славов и допълва, че идеята на антинаградата е да се иронизират опитите на такива псевдоорганизации да се представят за рупор на гражданското общество като в същото време не забравяме, че крайната цена я плащат именно гражданите."