Таван 350 лв. заплата на общинските съветници в Казанлък

Няма да има утежняване на бюджета на общината

Месечното възнаграждение на един общински съветник в Казанлък няма да надхвърля 55% от средната брутна работна заплата на общинската администрация, която е 662,68 лв.

Промяната влиза в сила със задна дата от 1 януари, съгласно измененията на Закона за местното самоуправление и местната администрация, касаещ възнагражденията на общинските съветници за тяхната работа в заседанията на Общинския съвет и в постоянните комисии.

Съгласно промените „общият размер на възнаграждението на общински съветник  не може да бъде повече от 70% от средната брутна работна заплата на общинска администрация за съответния месец“. В случая се получава противоречие между новия ЗМСМА с действащия чл. 22 ал. 5 от Правилника за организацията и дейността на ОбС-Казанлък, според който „общият размер  на възнаграждението на всеки общински съветник за едни месец не може да надвишава 30 на сто от средната заплата на общинска администрация за последния месец от предходното тримесечие“. Това, както и необходимостта от синхронизиране на двата нормативни акта, изтъкна в мотивите си председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов.

Той подчерта също, че в предложения проект за бюджет на Община Казанлък за 2014 г. за Общинския съвет е запазен миналогодишният общ размер, в рамките на който се предлага месечното възнаграждение на един общински съветник да не надхвърля 55% от средната заплата на общинска администрация. В община Казанлък тя е 662.68 лв. и така общинските съветници ще получават не повече от 350 лв.

Николай Златанов каза още, че бюджетните средства, предвидени за ОбС-Казанлък, две години се движат в една и съща рамка, което означава, че няма да има утежняване на бюджета на Общината.