Правителството тайно вдига заплатите на чиновниците с 1000 лева

Максималното възнаграждение на шефа на кабинета на премиера вече може да е 3100 лв.

Правителството е приело решение, с което заплатите на членовете на политическите кабинети на премиера и министрите, шефовете на агенции и кметовете се увеличават с около 1000 лв. Това е станало миналата сряда на оперативно заседание на кабинета, което е закрито за обществото, съобщава 24 часа.
Членовете на политическите кабинети, шефовете на агенции и кметовете се приравняват с ръководните административни длъжности като главен секретар и директор, става ясно от промени в постановлението за изпълнение на бюджета за 2014 г., с които се променя и наредбата на заплатите от 2010 г.
Максималното възнаграждение на шефа на кабинета на премиера вече може да е 3100 лв. вместо сегашните 1860 лв. 3100 лв. е заплатата на директорите с повече стаж в администрацията на Министерския съвет. 3100 лв. ще е таванът и на заплатата на кмета на София.
Според информация от Министерския съвет новите заплати на политическите чиновници трябвало да се равняват с тези на директорите на дирекции в съответната администрация, като инструкцията от премиера Пламен Орешарски била да не стигат таваните.
2700 лв. ще е новият максимален размер за шефовете на политически кабинети на вицепремиерите вместо досегашните 1727 лв. Толкова е ръстът на заплатите и за шефовете на агенции. Съветниците на премиера ще имат право да вземат до 2500 лв. спрямо 1462 лв.
Заплатите на членовете на политическите кабинети и шефовете на агенции не са увеличавани от 2008 г. Те бяха пропуснати от бившия финансов министър Симеон Дянков при реформата на заплатите на чиновниците през 2012 г. Това доведе до случаи, при които директори в някои агенции вземаха по-големи заплати от председателите.