Издават фотоалбум със снимки на Странджа "от птичи поглед"

Водени са разговори с МОСВ за обявяването на Странджа за първия биосферен парк от нов тип

Два наръчника за опазване на видовете и естествените природни феномени в парк "Странджа", както и фотоалбум с фотоси на планината "от птичи поглед" са подготвени в рамките на проекта Be natur. 

Изданията целят повишаване на обществената толерантност към защитените природни територии и Натура 2000 зони, както и да се привлече вниманието на местната и централни власти, които да използват тези наръчници в бъдещи свои планове и програми.

Проектът Be Natur се изпълняваше през последнтие три години на територията на парка. В него участват общо седем държави, като финансирането  за България беше 134 хил. евро. 

"Проектът беше насочен основно към крайбрежни райони и реки, тъй като от европейска гледна точка това са най-уязвимите участъци от защитените зони в "Натура 2000". България не е изолиран случай, общоевропейската тенденция за загуба на биологично разнообразие. Докладите по тези въпроси почти винаги са негативни", обясни Иван Камбуров, който работи от над 10 години като експерт биологично разнообразие в дирекцията на природен парк "Странджа" по време на заключителната пресконференция по проекта Be Natur.

Една от основните заплахи за подобни "Натура 2000" зони е използването на други механизми за финансирани, често отново финансирани от ЕС, които пряко унищожават тези местообитания. Камбуров визира строежите на язовири или пътища със средства от европейските фондове. 

Чрез наръчниците за природните местообитания от европейска значимост и геоложките маршрути по Черноморското крайбрежие на парка ръководството на проекта цели да се увеличи броят на хората, които осъзнават какво качество на живот дава опазването на околната среда и природата. Третият бъдещ проект е фотоалбум "Странджа", в който е запечатана красотата на планината през четирите сезона от годината. 

Камбуров допълни, че вече са водени разговори с МОСВ за обявяването на Странджа за първия биосферен парк от нов тип.