Полицаи ще дежурят в моловете

МВР с екшън план срещу битовата престъпност

МВР изпраща полицаи на смени в моловете. Мярката се налага заради повишения риск от обири на клиенти в търговските центрове и базарите, където има голяма концентрация на хора.
Нова електронна карта за престъпленията, която е изготвена преди дни от експерти, ще дава на полицаите ясни данни къде и в кои часови диапазони се извършват различен вид престъпления. По данните от е-картата, шефовете на полицейските звена ще пращат патрулите на различни места.

Подробности от новия план ръководството на МВР ще представи на служителите си днес на специално съвещание на началниците в униформа. Документът показва какви престъпления се извършват в различните региони - градове, села и даже определени квартали и улици в цялата страна. Ако например в даден град кражбите от магазини се увеличават след 18 часа, то в този район задължително ще бъде пратена патрулка. Там където в определен времеви диапазон има концентрация на хора - пазари, молове, туристически атракции, също ще бъдат пращани повече екипи, които да дебнат за нарушители на реда. 
Според ръководството на МВР именно правилното разпределение на униформения ресурс ще помогне за справянето с престъпността и ще улесни хората да започнат да подават сигнали за "маловажни" според тях или по-точно битови престъпления. Така МВР очаква да успее да се справи и с най-важния си приоритет тази година - битовата престъпност.  
Статистиката сочи, че София, Варна, Бургас, Пловдив и Плевен са градовете с най-висока престъпност. Отделни региони обаче страдат от различен вид атаки.