Ген.Стоян Тонев: София ще има здравна карта до 2 месеца

Предимството на столичното здравеопазване е, че макар и не напълно е съхранило кадрите

"Общинското здравеопазване е умален модел на цялостното здравеопазване. Разликата между България и по-богатия свят като Европа, Америка, Китай и Япония обаче е, че има ясно отграничение на комерсиални и некомерсиални болници", съобщава ген.Стоян Тонев в интервю за "24 часа" .

"Гледайки мащаба обаче, софийското общинско здравеопазване е 25% от националното. Ако добавим ведомствените и частните болници, става 65%", добавя той.

Бившият директор на ВМА смята, че са развити някои добри черти, а други са започнали да се разграждат и това вреди на общото здравеопазване. Системата включва 9 различни болници - 5 многопрофилни и 4 специализирани, 45 поликлиники, в които са 93% от джипитата, яслите, здравните кабинети в училищата и 5 спешни кабинета.

"Не може да се направи ясно разграничение между общинско и държавно здравеопазване, защото са свързани особено в болничната помощ. Когато дойде предложението за работа в общината, един колега се пошегува:"Първа, втора, трета, четвърта, пета градска болница и сега ВМА – шеста", заяви генерал Тонев.

Той е убеден, че частните болници имат място в здравната система. "Но ги направихме напълно независими от правилата. Най-важното е, че те трябва да поемат ангажимент към общественото здравеопазване. Говоря за спешността и конкретните задачи при екстремни случаи - епидемии и големи катастрофи".