Тръгва терапия за насилвани жени

Мисия Пловдив

31-01-2014, 13:41

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ад на живо! Чужденец пребива пловдивчанка, иска детето

Семейство на ужасите шокира България

Групова помощ и ресурсен център за социално уязвими жени в Пловдив

Много често в нашия живот срещаме хора, които ни нараняват, тормозят и предават по един или друг начин. Тези хора отнемат силата и смелостта ни за живот, пречат ни да развиваме отношенията си с околния свят, заплашват идентичността ни и разрушават нашите семейства. Те са наши насилници. Когато обаче са от близките ни, болката в душите ни става още по-голяма.

В тази връзка фондация "Джендър алтернативи" и Център за психологическо консултиране
"Феникс" отново подават ръка на жените - жертви на домашно насилие. Новият съвместен проект на организациите е ресурсен център за уязвими жени. В него се предлагат безплатни обучения по английски език, компютърна грамотност, както и правни и трудови консултации. В момента тече първия етап от проекта, през който преминават 32 жени на възраст от 28 до 54 години.

В периода март-юни тази година, жени от малцинствата, жертви на домашно насилие и самотни майки, разчитащи на социални помощи, ще получат практически компютърни и езикови обучения по английски език, както и правни и кариерни консултации. Целта на проекта е натрупване на опит, знания и увереност, необходими за повишаване на тяхната конкурентноспособност на динамичния трудов пазар. Дейностите ще помогнат на жените да анализират причините за бедност и насилие, свободно да изразят страховете и желанията си, както и да изградят необходимия им капацитет за активно участие в обществените процеси. Курсовете са напълно безплатни.

Друга инициатива на двете организации са терапевтични групи за хора преживели насилие. Целта на програмата е да се създаде пространство, в което участниците да се чувстват свободни, да се снижи усещането за изолация и чрез участието си пострадалите да придобият чувство за принадлежност към определена общност, комфорт и поддръжка. Групата в Пловдив е една от първите такива в страната.

Груповата терапевтична взаимопомощ стартира през февруари и ще продължи до месец май тази година. Таксата за участие е  символичната сума от 5 лева. За повече информация и записване на телефон: 0877 891 801, 0879 260 101.

Желаещите за обучение в курсовете и програмите по проекта могат да заявят участие на телефон: 0885 712 984, 032 26 07 08.