Кричим затъна в кал за 33 милиона, градът пред епидемия (СНИМКИ)

Хиляди стоят без вода

Над девет хиляди души са блокирани в Кричим. Повече от половин година върви строежът на канализация. Улиците са като след бомбардировки, хората живеят в кал. Изкопаните ями за полагане на тръбите не са добре обезопасени. Като по чудо няма нещастен случай. Липсва маркировка и информационни табели за това кои отсечки са проходими и кои отворени за движение. Автомобилите се лутат из улиците и попадат пред огромни дупки, видя репортер на Plovdivutre.bg. "Не сме виждали по-абсурдно организирано строителство", говорят местните. "Днес копаят по една улица, след седмица я зариват. След 10 дни багерите отново се връщат и правят нови ями. Хората са гневни, но ги е страх да се оплачат, никой не ги чува", каза Милка Нончева.

"Рафаилов Консулт" ЕООД е фирмата, която осъществява строителният надзор на канализацията в Кричим. От дружеството отказаха да отговорят на въпросите ни за организацията на работа и "обезопасяването" на изкопите.

Най-големият проблем за местните обаче е безводието. Кричимци живеят под няколко язовира, а са принудени да пълнят бидони, за да се къпят и готвят. Страхът от епидемия и зарази е реален. "Чешмите пресъхват по всяко време на деня. Водата спира ежедневно, не идва с часове, понякога с дни", каза Михаела Стоилова. "Наливаме туби от църквата, за да се мием с канчета. Все едно сме в Средновековието. Не може в 21 век да се живее така и никой да не се ангажира", оплака се младата жена.

Никой не информира населението кога ще спира водата, камо ли кога ще потече. Нито община, нито ВиК пускат график за изкопните работи, така че домакинства, детски градини, училища и предприятия да са подготвени за безводието.

"Това е ангажимент на община Кричим, те са възложител на проекта", коментира за Plovdivutre.bg шефът на ВиК-Пловдив Манол Генов. Строителната фирма спира и пуска водните кранове. Редно е да има съобщения за местните, заявиха още от дружеството.

Според кричимци строителите умишлено спират водата в по-големи участъци, за да си улесняват работата. Не може да има изкопни работи на 500 метра от моя дом и да няма вода в целия квартал, обясни Момчил Христов. По думите му откакто има проблем, сметките към ВиК са по-високи, заради голямото налягане на въздуха при идването на водата в тръбите.

На сухо стоят и децата в двете градини. Зареждаме бидони с вода и с повече усилия се справяме, каза директорът на ОДЗ "Ралица" Янка Маринова.

Регионалната здравна инспекция не бе известена за безводието в Кричим. Шефката на ХЕИ д-р Танчева-Манчева остана изненадана от проблема. Тя разпореди бързи проверки в двете детски градини. Инспекторите дали препоръки, за да не тръгнат болести. Родителите ще носят минерална вода и мокри кърпички, за да пазят децата си.

Близо 33 милиона лева струва проектът за доизграждане на водоснабдителната и канализационна мрежа в Кричим. Средствата са отпуснати по Оперативна програма "Околна среда". Съфинансирането от страна на общината е около 3 млн.лв.

"Обединение Кричим – 99 – Дружество по ЗЗД" е сред основните изпълнители на проекта. В компанията влизат няколко фирми, които са направили съдружие специално за този обект. По наша информация водеща фирма в това обединение е "Виа Конструкт Груп" ООД. Телефонът на компанията днес през целия ден е изключен. Подробности за проекта в Кричим отказа и една от одиторските компании "ПерфектОдитКонсулт-БТ" ЕООД. Това е официалната информация за финансирането и етапите на проекта, публикувана в сайта за оперативните програми на ЕС.