Сензационно! 220 лева за петел в Бургас

За половин час търговец изкара една заплата

220 лева стигна бройката на петлите в Бургас на най-мъжкия празник – 2 февруари. Шокиращата цена за пернат мъжкар обяви местен търговец на централния пазар „Краснодар”, който извади на тезгяха 3 живи броя за продан. От 9 ч. сутринта на насъбралите се обясняваше разпалено, че перестите са по 4-5 килограма, рядка борцова порода-тип „гладиатори”, отглеждани в специални условия, а месото им било дори по-вкусно от японския стек-кобе. Така само за половин час, при минус 7 градуса на открито, тарикатът успя да измъкне 660 лева за червените птици. Мераклията, който купи петлите,  обяви, че ги взима за мъжки курбан, който ще раздаде за здравето на двамата си синове-близнаци.

Търговците се изхитриха и заради интереса вдигнаха цената на петлите, коментираха на пазара граждани. Миналата година на същото място обикновенните селски петли се продавали за 40 лева, сега на празника, за по-малко от 50 никой не можел да си купи птицата. Паметливи търговци разказаха, че предни години, малко след 10 ч. сутринта пазарите вече били обрани от зевзеци, които бързали да теглят ножа на пернатите. Сега дали заради кризата или нещо друго нещата стояли по друг начин. На Петльовден се пие ракия и червено вино, затова съм наредил шишета и дамаджани, обясни пък търговец сложил пред течностите табела с надпис: „Евтини, качествени, квалитетни”. С домашното вино каза, че се гордее и цените му не били космически, като ония на петлите.

Иначе обичаят да се заколи петел на 2 февруари идва от стара легенда за еничарите. Те убивали всички момчета в християнските къщи и оставяли кървав знак на вратите. Една майка спасила сина си, като заколила петел и с кръвта му белязала портата. С днешния празник се отбелязва спасението, оцеляването и съхраняването на мъжката сила.