Над 2 милиона за Подземния град

Атракционът ще бъде готов най-късно в началото на 2015 г

Над 2 млн. лв. е реализацията на интерактивния атракцион Подземен град в Бургас. Реконструкцията на бившите бомбоубежища в Морската градина плюс изграждането на съоръжението ще струват около 2 110 000 лева. В това се включват строително-ремонтните работи по самото съоръжение, което в момента е негодно за употреба.

"Някога е имало изградена вентилация, но тя вече не съществува, няма ВиК инсталация, няма ток и санитарни възли. Има нужда от сериозна хидроизолация. Ние сме поели ангажимент пред областния управител и МВР, които ни предоставиха това съоръжение, че то ще може да се използва по първоначалното си предназначение като бомбоубежище, защото в момента не може да се ползва като такова", заяви за Радио "Фокус" - Бургас заместник-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева. Другата част на дейностите са самите атракции, които ще бъдат с нови, модерни технологии.

"Всички атракции, които ще се случват в Подземния град ще бъдат разказани от водата. Тя ще ни разкаже как се ражда един град, за корабите, които са идвали по нашето крайбрежие, какво се е случило в Деултум. Всичко това човек ще може да види реално и не само. Той ще може да бъде и участник в този спектакъл, защото от негови действия ще се пораждат действия на системата, примерно като влезеш в този кораб ще усетиш пръските на морето, ще чуеш вълните и гларусите", разказа заместник-кметът.

По думите на Ананиева Подземният град трябва да бъде готов най-късно в началото на 2015 година. "Не мога да кажа какви срокове ще даде фирмата за изграждането на атракциона, но ако не успеят до края на тази година, в началото на следващата ще можем да представим този проект завършен", обясни тя.