Канелата пази от грип и диабет

Половин чаена лъжичка на гладно гарантира желязно здраве

Известната на всички подправка канела може да замени домашната аптечка, убедени са учените. Последните изследвания разкриват вълшебните й свойства да лекува десетки болести. Природният дар има силно антибактериално действие и пази от грип. Доказано е, че редовната и умерена консумация гарантира защита от досадните кариеси. Помага и при студени крайници. Ако усетите първите симптоми на настинка, един чай с канела ще ви сгрее и ще дезинфекцира гърлото. Канелата регулира метаболизма и подобрява апетита, но всъщото време успява да топи и мазнините. Това необичайно качество я прави надежден съюзник в борбата с килограмите. Не бива обаче да прекалявате с дозата, а тя е не повече от половин чаена лъжичка дневно. В противен случай може да доведе до сърцебиене, замайване, слабост, сънливост, потни длани, афти и обриви. В разумни количества помага при повишени холестерол и кръвна захар, метеоризъм, менструални болки, гадене, диария, глисти, лош дъх, гъбички, киселини и др. Редовният прием на гладно предпазва от диабет и сваля успешно кръвната захар, когато заболяването е в начален стадий. 
Канелата е ароматна подправка, която се добива от вътрешната част на кората на тропическо лаврово дърво. След дъждовния период кората на дървото се обелва, тънкото лико се оставя да изсъхне, при което се навива на тънки рула.
Фармацевтични изследвания доказват, че канелата притежава общоукрепващо имунната система свойство, спомага за храносмилането и има тонизиращо действие.
Стимулира инсулиновите рецептори, те реагират по-добре на инсулина и така балансира кръвната захар. По този начин напрежението върху панкреаса намалява, метаболизмът се подобрява и възпаленията се ограничават. В същото време ароматът й подобрява паметта и концентрацията. Помага още при херния, нощно напикаване, високо кръвно налягане, крампи и рак. Тя е естествен антибиотик и има бактерицидно действие. По тази причина се употребява при консервиране на меса. Канелата не напразно е сред 50-те основни лековити растения в китайската медицина.