Дават на прокурор паркинга под Пеещите фонтани

БСП иска местен референдум - да се изгражда ли подземното съоръжение

Депутатът от "Коалиция за България" Захари Георгиев ще сезира прокуратурата за нарушения в документацията, свързана с изграждането на паркинг под Пеещите фонтани. По думите му има положени подписи под невярно съдържание от служители на община Пловдив и/или екоминистерството. Според Георгиев има нарушения, свързани със закона за опазване на околната среда, както и "манипулация" и "своеволие" от страна на местната власт. Депутатът ще поиска да се проверят всички обстоятелства около процедурата с подземното съоръжение.

БСП ще настоява да се проведе местен референдум с въпрос: Желаят ли пловдивчани да се изгради паркинг под езерото в Цар-Симеоновата градина?

Допитването може да се случи в деня на евроизборите, заяви депутатът.

Предложението за референдум ще бъде внесено за гласуване в Общинския съвет. Ако там не получи одобрение, социалистите ще правят инициативен комитет и ще събират подписи. При набрани парафи от минимум 5% от пловдивските избиратели, идеята ще трябва отново да мине през местния парламент. При 10% подписи обаче допитването ще е факт. Трябва около 28-29 хиляди пловдивчани да поискат допитване, нетърпимостта към изграждането на подземен паркинг е голяма, коментира Георгиев.