Общината спечели делото за депото в Ракитница

Това беше последната пречка за изграждане на депото

Върховният административен съд реши в полза на Община Стара Загора делото за изграждане на Регионално депо за битови отпадъци, образувано по повод жалба от фирмата класирана на трето място след провеждането на обществена поръчка, чрез открита процедура по реда на Закона за обществените поръчки, с предмет „Изграждане на Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора".

ВАС остави без последици касационната жалба на фирмата против решение на Комисията за защита на конкуренцията, която не уважи жалбата на обединението срещу решение на кмета Живко Тодоров, за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка за изграждане на депото.

От обединението твърдят, че Комисията за защита на конкуренцията с обжалваното Решение не е обсъдила всички факти и обстоятелства от значение за правилното решаване на повдигнатия пред нея правен спор, поради което е достигнала до необосновани правни изводи в противоречие с приложимия материален закон. Върховният административен съд намира, че жалбата е неоснователна, а Решението на КЗК е законосъобразно. Според магистратите, при постановяването му правилно и задълбочено е изследвана фактическата обстановка, анализирани са събраните доказателства, релевантни към предмета на спора, при което правилно е прието, че не са налице визираните основания за отмяна на обжалваното решение за класиране.

В мотивите се посочва още, че възраженията на жалбоподателя по съществото на спора са неоснователни, а сочените основания не са налице. Изводите на КЗК са основани върху подробно обсъждане и преценка на всички доказателства като е съобразена спецификата на обществената поръчка. Върховният административен съд приема, че не са налице отменителни основания, а жалбата срещу решението на КЗК е неоснователна, поради което го оставя в сила. Решението на ВАС е окончателно.

Регионалното депо, заедно със инсталация за сепариране и закрито компостиране, ще обслужва 12 общини и трябва да бъде изградено до юли 2015 г. Проектът е на стойност 52 млн. лв., от които европейско съфинансиране – 42 млн. лв., национално съфинансиране 7 млн лв., участието на Община Стара е в размер на близо 3,5 млн. лв. Общината вече има сключени договори за извършване на строителен и авторски надзор. Очаква се решение на Министерския съвет за учредяване на  безвъзмездно безсрочно право на строеж в полза на Община Стара Загора на 200 декара земя-частна държавна собственост в землището на с. Ракитница.