От МВР бавят справките за отстъпка от данъка върху колите

Общините са притеснени как ще определят преференциите преди старта на кампанията

31 януари се оказа непосилен за МВР ведомството като краен срок за подаване на данни от МВР до общините за евростандартите на колите, от които зависят отстъпките на налога. Най-голямата община не е получила тази справка, а от МВР коментират, че правят всичко възможно и вече са изпратени справки на половината общини, пише "Сега".
"Проблемът е дошъл от несъответствие на системите, но колегите работиха дори и през почивните дни и обещаха в най-кратък срок всички общини да получат данните", обясниха от пресцентъра на МВР.

Информацията е нужна за отстъпките, които колите ще ползват за данъка спрямо това на кой евростандарт отговарят. Отстъпките се промениха след последните промени в Закона за местните данъци и такси. Според тях за колите, които отговарят на стандарт 5 и 6, отстъпката от налога е 60%, за стандарт 3 и 4 - 50 на сто. За колите, които не отговарят на нито един стандарт и са с катализатор, общините можеха сами да решат каква отстъпка да въведат - от 20 до 40%. Повечето общини вече решиха да дадат на собствениците на тези коли най-голямата преференция.

Много от общините обаче са притеснени, защото все още не са получили тази информация, а данъчната кампания чука на вратата. Сдружението им вече писа до МВР и финансовото министерство с призив да се спазват законовите срокове. Ако тези справки не стигнат до общините, отстъпките може и да не успеят да се приложат, защото повечето общини нямат данни кои коли на кой стандарт отговарят.

"Може да изчакаме още ден-два, но след това ще стане голям проблем", обясни зам.-кметът по финансите на Столичната община Дончо Барбалов. "Ако данъчната кампания почне без тази информация, ще може да даваме отстъпката само за колите, които не отговарят на никой от стандартите, после, ако се появи разминаване, ще трябва да връщаме пари", обясни той. Другият вариант е, ако на големия талон е написан стандартът, човек да иде в съответния отдел на данъчното и там да покаже документ и да ползва съответната по закон отстъпка. "Това много ще затрудни и хората, и нас, защото ще създаде излишни проблеми, и това е пример, че тези промени бяха прибързани", допълни Барбалов.

Междувременно Столичната община постепенно започва да въвежда ПИН кодове за проверка и плащане на налози към хазната, каза зам.-кметът Дончо Барбалов. Услугата вече е достъпна и всеки, който иска, може да иде до някой от данъчните отдели на общината и да си взема такъв код. "Идеята е постепенно да се махнат партидите, за да бъдат данните на гражданите по-защитени, защото сега например има възможност съседът ви да разбера партидата и така има достъп до много информация", обясни той. До края на годината всеки, който си е извадил код, ще може да си ползва и номера на партида, а след това, ако идеята се възприеме добре, ще останат само пиновете.