Шефът на парк "Странджа" нарочен за уволнение от 2012 г.

Стефан Златаров отстранен заради груби гафове

Шефът на ПП "Странджа" Стефан Златаров е бил нарочен за уволнение още през 2012 г. Тогава обаче се разминал само с последно предупреждение. В отстраняването му няма никакви политически пристрастия, а решението е взето на базата на серия груби нарушения в работата му. Това обясни днес по време на брифинг в Бургас народният представител от Коалиция за България Атанас Зафиров.

„Още през 2012 година господин Златаров е бил наказан с последно предупреждение за уволнение на базата на един изключително подробен одитен доклад за работата на парка. Така, че не може в момента да се говори за политика. А това, че той тогава е оцелял не означава, че трябва днес да се прави на герой“, коментира депутатът.

Според него през последните седмици упорито в публичното пространство се повтаря тезата, че има връзка между приемането на Общия устройствен план на Царвео и смяната на директора на Природен парк „Странджа“ и по недопустим начин се правят политически препратки, като се говори за политически уволнения. Истината е, че Златаров не е уволнен, а е освободен по взаимно съгласие.

„Кой в крайна сметка е отговорен за това, че за толкова години няма приет план за управление на природния парк? Естествено, че на първо място и преди всичко това е директорът на съответната институция“, категоричен бе Зафиров.

Той информира, че в парк Странджа е имало непрекъснато текучество на специалисти и за последните три години Дирекцията на парка са напуснали девет човека при щат от тринадесет души. Сега екипът продължава да е непълен и работи с трима експерти по – малко, а това говори за липса на мениджърски подход при управлението на институцията, каза депутатът. Според него по никакъв начин не се е изпълнявал годишния план за дейностите, които се финансират от държавния бюджет и петдесет процента от бюджетните средства са оставали неоползотворени.

Зафиров показа документи от юни месец 2012 година, от които става ясно, че проверка на работата на Стафан Златаров още тогава е констатирала редица нередности. Сред тях е заповед на Изпълнителна агенция по горите към Министерство на земеделието и храните, от 26.10.2012 г., от която става ясно, че инж. Стефан Златаров тогава е наказан с „предупреждение за уволнение“. Мотивите са: Системата за финансово управление и контрол не е актуализирана, не е прилагана системата за двойния подпис при всички документи за поемане на задължения и за извършване на разходи, към служебното досие на главния счетоводител е приложена диплома на руски език, изплащани са фактури без данни за количество и единична цена, не са спазвани законови изисквани при командировки в чужбина.