Събориха санаториума за астматици в Свети Влас

Високопоставени политици строят палат върху територията на болните

Единственият морски санаториум в страната „Свети Влас”, в който поколения белодробно болни и астматици от цялата страна намираха облекчение и изцерение е съборен до основи. Тежки багери са разрушили триетажната балнеосграда, заедно с прилежащия й рехабиталиционен център, детски и спортни площадки, където някога целогодишно се лекуваха възрастни и деца над 12 години с костна туберколоза и заболявания на опорно-двигателния апарат. Високо поставени политици и хора от бизнеса, закупили най-апетитното парче до курорта „Слънчев бряг” са започнали мащабен петзвезден проект върху територията на болните и инвалидите. Имотът се намира на брега на морето. Местните казват, че разположението на мястото е уникално, заради планинския и морския въздух, при което се получавала специфична йонизация на въздушните маси над района. Именно тази даденост давала възможност за профилактика и лечение на различни заболявания на белите дробове и дихателните пътища.

Всъщност сделката с комплекса от 320 декара площ бе извършена през 2001 година, като няколко месеца след това депутати от НДСВ алармираха за скандалната продажба на санаториума. Тогава за официален купувач се явява фирма „Терра тур”,  но запознати с далаверата твърдят, че всъщност истинските собственици са бащата на бившия транспортен министър Валентин Василев, бившият шеф на лекарския съюз Димитър Игнатов и високопоставени хора от мегаполиса„Лукойл”. Сделката е била за 120 000 долара. Малко след сделката народни избраници от Бургас внесоха официално писмо в Агенцията по приватизационен надзор с искане да им предаде всички документи за продажба и настояха за незабавното анулиране на далаверата. През май същата година тогавашния шеф на „Подкрепа” в бургаската болница предупреди, че високопоставени политици искат да купят санаториума в Свети Влас, но никой не обърна внимание на думите му.
Въпросният санаториум бе собственост на здравното министерство, но в началото на юни 2001 година е бил деактуван и прехвърлен във ведомството на Петър Жотев. Приватизацията е била извършена въпреки протестите на община Несебър, която претендирала, че е собственик на земята под комплекса.

Балнеосанаториумът работеше до 2006 година, но последните 3 години бе изцяло занемарен. Постепенно запустяха медицинският блок, климатичното училище и детската градина, в които целогодишно учеха и живееха деца. Постепенно и плажът към санаториума стана недостъпен за болните. Тежки бариери бяха преградили входа на приватизирания вече санаториум и не се допускаха външни лица.