Рекорден бюджет и повече инвестиции за софиянци

Столичният общински съвет прие почти единодушно разчетите на Йорданка Фандъкова за тази година

През 2014 година ще бъдат направени пет пъти повече неща в Столична община спрямо миналата година, обяви пред Агенция "Фокус" председателят на бюджетната комисия към СОС Орлин Алексиев.

По-рано днес комисията подкрепи доклада на кмета Йорданка Фандъкова за съставяне и приемане на Сборен бюджет на общината. Предвидените финанси са с рекорден размер - близо 1,5 млрд. лева или с 250 млн. лева над миналогодишните.

Градоначалникът обясни, че причината е рекордната капиталова програма от 712 милиона лева. 67% от средствата по нея представляват безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз по линията на оперативните програми. Това са 470 млн. лв., което е със 189 млн. лева над договорените за 2013 г.

Половината от рекордния бюджет е предложен за инвестиции в столицата. Приоритетите в тазгодишните разчети са екология, транспорт и образование.

Предложенията на Фандъкова бяха приети с 44 гласа "за", 13 - "против" и нито един въздържал се. Логично, против бюджета се обявиха столичните общински съветници от БСП. "Винаги има нечии искания, които не могат да бъдат приети, както и бюджетът не можа да задоволи абсолютни всички интереси, но за съжаление това е обективна реалност”, коментира по този повод заместник кмета с финансов ресор Дончо Барбалов.

Той допълни, че е направено максималното – да се постигне добър баланс, да бъдат финансирани добре всички приоритетни области, както и да не се почувства недостиг на средства. Всъщност, по думите му никой от съветниците не е поставил под въпрос изпълнимостта на разчетите; по-скоро е имало амбиции за допълнителни финанси в различни области.

Според него обаче е постигнат един добър бюджет за софиянци.