Засилено търсене на тристайни апартаменти в София

През изминалата година средната цена за тристайно жилище в столицата е била 750 евро за кв. м, посочва консултантска компания

Засилено търсене на тристайни апартаменти в София отчитат от консултантската компания Arco Real Estate.

Тенденцията се затвърждава още в самото начало и на тази година, пише Инвестор.бг.

"Повишеният интерес от страна на купувачите, малкият обем на новото строителство през последните години и като цяло ограниченото предлагане на тристайни апартаменти в София обуславят и сравнително по-високите цени на тези жилища на кв.м", посочват от агенцията.

През изминалата година средната цена за тристайно жилище в столицата е била 750 евро за кв. м. Малко по-ниска е била цената на многостайните - 735 евро на кв. м, сочат данните на компанията.

Сделките с най-масовите двустайни апартаменти в града са се сключвали на средна цена от 675 евро на кв. м, а за маломерните едностайни жилища - 640 евро за кв. м.

Средната цена на едностаен апартамент е била 26 460 евро, за двустаен - 42 760 евро, за тристаен - 67 240 евро, и за многостаен - 102 030 евро.

Най-голям обем от сделките през миналата година - 85%, са били за двустайни и тристайни жилища като останалите 15% се поделят поравно между най-големите и най-малките жилища, сочи още статистиката на компанията.