НА ЖИВО: Протестът срещу мюфтийството! Разпънаха: От земята българска един камък не даваме

СНИМКИ: Жандармеристи и недоволни са пред Съдебната палата (обновява се)

9.20 ч. Десетки полицаи и жандармеристи са в района на Съдебната палата в Пловдив. Тук се събират  протестиращи срещу искането на Главно мюфтийство да възстанови собствеността си върху няколко недвижими имота. Мюсюлманите претендират за четири имота в града – Чифте баня, турските гробища, паркинга на съда и парцел с къщи при Водната палата.

В 10 часа започва делото в Окръжен съд.

50-ина фенове на Локо Пловдив вече протестират пред паметника на Съединението, предаде репортер на Plovdivutre.bg. Очаква се след 9.30 и те да се присъединят към демонстрантите пред Съда. Футболните запалянковци не носят отличителни белези на клуба, нито политически знаци.

Движението по бул. "Шести септември" не е блокирано. Автомобилите се придвижват без проблем.

Екип на Plovdivutre.bg е на мястото на събитието. Очаквайте подробности.

9.30 ч. Голяма група от протестиращи е пред сградата на Семинарията. Отправят се към съда.

9.48 ч. Близо 250 привърженици на Локо тръгнаха към съдебната сграда след като се събраха пред паметника на Съединението. Около тях има конвой от полицаи. Няма ексцесии. Не скандират. Дяда Ваня, познат от протестите срещу правителството на Орешарски, също е в редиците на демонстрантите.

10.00 ч. Повече от хиляда души има пред Съдебната палата. Разпънат е трансперант, на който пише: От земята българска един камък не даваме!

10.05 ч. Вижда се и група от Катуница, сред която е Веселин Христев, вуйчо на загиналия в размириците младеж Ангел. Цар Киро влезе в затвора, след като отправи закана за убийство срещу Христев.  

Хората от Катуница са разпънали плакат: "Земята на Левски, на Ботев, отново е робска земя, българи, борете се за своята свобода от продажните политици".
10.15 ч. България е една! Да защитим земите български, каза пред всички Елена Ваташка - председател на Сдружението на българските запалянковци. Множеството скандира: "Българи, юнаци!" "Долу ДПС" е единственото политическо викане на протеста. Стотици запяха химна и "Шуми, Марица".
10.20 ч. Протестиращите искат да блокират бул. 6-ти септември около съда. Чуват се викове: Да живее България!
10.30 ч. Блокирано е кръстовището на Чифте баня. Полицаи и футболни запалянковци са на пътя.
10.35 ч. Стотици футболни запалянковци блокираха кръстовището на Чифте баня, предаде репортер на Plovdivutre.bg.

Хвърлят се пиратки, фенове спряха автобус. Полицаи се опитват да озаптят демонстрантите. Чуват се викове: "България е една!" "Не си даваме земята!"

11.00 ч. Около 500 демонстранти отново се изправиха пред съда. Феновете казват: Тук сме от големите Левски, ЦСКА, Ботев и Локо, но сега има един отбор - това е България.

Футболните запалянковци заявиха, че не искат минаретата да заглушават църквите и се заканиха, че на 14 февруари, когато се гледа делото за Куршум джамия, ще бъдат поне 5 000 души.

11.50 ч. След звуците на гайда и народна музика протестиращите се отправиха към Главната.