Орязаха ли общините с кметове от ГЕРБ за правителствената програма

Казанлък питат защо нямат нито един одобрен проект по правителствената програма

Официално питане до Областния управител на Стара Загора, до Министерски съвет на Република България и до Междуведомствения съвет ще бъде изпратено от Общински съвет-Казанлък защо нито едни от четирите проекта на Община Казанлък по Публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ не е одобрен.

Общински съветници от ГЕРБ, БСП, ГУСВ и „Експерти за Казанлък“ изразиха своето недоумение как точно са оценявани проектите, как са прилагани 11-те критерия, посочени в постановлението и какви са били съображенията за това община Казанлък да не получи подкрепа за нито един проект.

Председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов подчерта, че одобрените 10 проекта за област Стара Загора представляват едва 2% от общия размер на инвестиционната програма на правителството, въпреки че областта е на 5-о място в България.

Радиана Стефанова от ГЕРБ определи разпределението на средствата по програмата като скандално и посочи за пример, че общини като Пловдив, Добрич, Казанлък, Благоевград, Габрово, Монтана нямат нито един одобрен проект, а в същото време в малки селища без млади хора са отделени за спортни зали 4-6 млн. лв. Тя представи справка, според която в област Стара Загора е гласуван само един проект на община с кмет от ГЕРБ – на областния център Стара Загора, и 9 проекта на общини с кметове от БСП или подкрепени от тази партия.

Галин Георгиев от ГУСВ директно се обърна към Васил Самарски, общински съветник от БСП и областен председател на БСП-Стара Загора, с думите: „Дайте яснота, че вие сте виновни Казанлък да не спечели финансиране на своите проекти“.

Янко Запрянов от „Експерти за Казанлък“ призова за отговор на въпроса защо Правителството не одобри проекти на Казанлък. Общинският съветник от БСП и председател на Общинската организация на партията в Казанлък Александър Минчев категорично подкрепи отправянето на официално питане защо Община Казанлък със своето място в икономическото развитие на България остана без финансиран проект от Правителството.

Председателският съвет на ОбС-Казанлък ще изготви официалното писмо и ще го изпрати до съответните институции.

На днешното си заседание Общински съвет-Казанлък прие на второ четете бюджетът на Община Казанлък за 2014 г.