Нов парк и подновяване на междублокови пространства

Стара Загора с два проекта по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите"

Община Стара Загора представи два проекта за финансиране от новия държавен фонд "Растеж и устойчиво развитие на регионите", с общ ресурс от 500 млн. лв.

Първият проект е в пълна проектна готовност. Той касае рехабилитация на междублокови пространства. Вторият проект е във фаза идеен проект и е за парк от 90 дка на мястото на бившите Артилерийски казарми. Това съобщи днес кметът Живко Тодоров, след проведената при областния управител Живка Аладжова работна среща с кметовете на общини от област Стара Загора за разясняване на Постановление на Министерския съвет от 15 януари 2014 т.г., според което в бюджета за настоящата година е заложена публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” с бюджет 500 милиона лева.

Създаденият фонд ще разпределя средствата между министерствата и общините, като стойността на проектите на министерствата не може да надхвърля 30 млн. лв., а на местните власти – 15 млн. лв.

Проектът за рехабилитация на междублоковите пространства включва необходимостта от обособяване на детски и спортни площадки, паркове, паркоместа и озеленяване, идентифицирани по сигнали и жалби на граждани, уточни Живко Тодоров. По думите му, има готови технически проекти, разрешения за строеж и пълна проектна готовност да бъде решен този голям проблем за всички жители на Стара Загора. Проектът е на стойност 8, 8 млн. лв., а за реализацията на парка са необходими 5 млн. лв. като начален етап, поясни още Тодоров. Теренът обаче, все още не е собственост на общината, която очаква да й бъде прехвърлен от Министерството на отбраната. Ако този проект стане реалност, ще бъде уникален, защото не знам на друго място в България през последните десетилетия да е направен толкова голям, изцяло нов парк, коментира още градоначалникът.

По план изпълнението на общински проекти трябва да започне преди средата на годината, като те ще бъдат набирани първо от областните управители, които ще координират целия процес, а крайният срок за представяне на проектните предложения е 22.01.2014 г., съобщи Живка Аладжова.

За да получат одобрение, идеите на общината ще бъдат оценявани от междуведомствен съвет, който се състои от финансовия министър и още шестима негови колеги, както и председателя на сдружението на общините, стана ясно по време на срещата днес.

Одобряването на общинските проекти ще става чрез 11 критерия, сред които дали предложенията генерират заетост, доколко реалистично е заложеното финансиране и дали общината има капацитет да изпълни идеите. Сред условията за подбор са и приносът на проекта за икономическото развитие, намаляването на различията, подобряването на жизнената среда, социалното въздействие и качественото подобрение на дадена дейност или услуга. Междуведомственият съвет ще определя още съвпадат ли проектите с програмата и политиката на правителството и каква е връзката между заложените цели, планираните дейности и очакваните резултати.

Очаква се одобрените проекти да бъдат ясни до края на февруари.