Стара Загора ще има най-големия парк

Десет проекта на общини от областта ще получат финансиране по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”

Десет са одобрените проекти на общини от област Стара Загора по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.  Общата им стойност е в размер на 10 429 205 лв. Това са три проекта на общините Гурково, по два на Опан и Чирпан, по един на Гълъбово, Николаево и Стара Загора.

4 милиона лева ще получи община Стара Загора от инвестиционната програма на правителството "Растеж и развитие на регионите". Парите са предназначени за финансиране на проекта за изграждане на парк на мястото на бившите артилерийски казарми. Теренът в размер на 90 декара ще бъде прехвърлен до няколко месеца от Министерството на отбраната на община Стара Загора.

Не е одобрен другият проект, с който общината кандидатства по инвестиционната програма - за облагородяване на междублоковите пространства в града. Той бе на стойност 8,8 милиона лева.

По програмата с  предимство се ползват проекти и програми с регионално или национално въздействие, които не могат да се възползват от други източници на финансиране, като например средства от европейски и международни донори. С финансовия ресурс на Програмата ще се решат много отдавна нерешени проблеми на регионите.

„Политиката на Правителството е чрез тази програма да се даде възможност на малките общини на подобрят жизнения стандарт и жизнената среда. Одобрените за финансиране проекти са насочени към постигане на икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, повишаване конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи. Това е първата от 20 години насам публична инвестиционна програма за страната ни. Правителството, което представлявам в област Стара Загора, е с намерение тя да продължи да се реализира и занапред“ каза Областният управител Живка Аладжова.