ГЕРБ-Бургас: Злоупотребявал ли е със служебни средства началникът на кабинета на МВР?

Разследване за изчезнали 25 хиляди лева от ведомството предизвика дебат в Парламента

Извършил ли е злоупотреба със служебни средства Георги Великов, началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи, по време на службата му в ДАНС през 2008 г.? Това попита от трибуната на НС народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков по време на парламентарния контрол днес. Въпросът бе внесен от него и колегите му Димитър Бойчев, Иван Вълков, Ивелина Василева, Галина Милева, Диана Йорданова, Семир Абу Мелих към министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
„Темата е много сериозна и трябва да бъде изяснена истината. След назначаването на Георги Великов за началник на кабинета ви, бе изнесена информация в медиите за неправомерни действия, извършени от него по време на службата му в ДАНС. През 2008 г. в дирекция „Инспекторат” на агенцията е получен писмен сигнал за нарушения за злоупотреба с държавни пари. Според информацията е осъществена проверка, която е установила, че от началото на 2008 г. до ноември същата година са отклонени около 25 хил.лв., които са били определени за оперативни нужди. Тези средства са били отпуснати на служителите за оперативни цели и за тях не е имало документ за оправдаване на разходите”, коментира бургаският депутат Иван Вълков.
Според изнесената информация проверката е установила, че с въпросната сума е погасяван заем към банка, изтеглен от жената, с която Георги Великов е живеел на семейни начала. Поръчители са станали неговите колеги. По-късно, след тяхната раздяла, заемът не е погасяван от въпросната жена, а започва да се изплаща от колегите на Великов, в качеството на поръчители. Според изнесените информации в медиите при направената проверка в дирекция „Инспекторат” са установени и други нарушения, които довеждат до напускането на Георги Великов.
„Достоверна ли е изнесената информация и ако е, какво съдържат констатациите на назначената комисия, извършила проверката, предприети ли са дисциплинарни мерки спрямо Великов или други служители, има ли изпратени материали в прокуратура”, попита народният представител от ГЕРБ-Бургас.
Вътрешният министър обаче отрече да са установени злоупотреби при използване на финансови средства за особени разходи, като заяви, че такива данни не са постъпили в ДАНС и не отговарят на истината.
„Отговорът ви е кратък, но дали това е истината? Защото всички действия на сегашното правителство доказват точно обратното. Такъв бе случаят с назначаването на Делян Пеевски, насилието над протестиращите. Всичко това доказва непрозрачност в работата на МВР. Как можете да докажете, че твърденията ви са истина и да ви повярваме?”, коментира бургаският депутат Семир Абу Мелих.