Олимпиадата не е само спорт - любопитно за Сочи

Олимпиадата започва довечера, ето някои от най-интересните факти

Още преди започването си тази вечер, Зимната олимпиада в Сочи счупи няколко рекорда. Безспорно най-яркият такъв се отнася до цената на игрите – Сочи 2014 стана известна като най-скъпата в историята олимпиада с бюджет, надмиващ 51 милиарда долара. Заради заплахи за атентати от страна на ислямистки групировки в Сочи има и безпрецедентни мерки за сигурност, въведени месец преди официалния старт на игрите днес. Вчера авиолиниите, извършващи полети до Русия, бяха предупредени от министерството на вътрешната сигурност на САЩ, че терористи може да се опитат да превозят експлозиви, скрити в туби от паста за зъби. Предупреждението се отнася до авиолиниите, които извършват директни полети до Русия, включително някои, които са базирани в САЩ. Руските транспортни власти вече забраниха всякакъв вид течности и козметика в ръчния багаж на пътниците за страната по въздух. Според Вашингтон, трябва да бъде решено дали такава стъпка да не обхване и САЩ, и Европа.

Щафетата на олимпийския огън от Сочи би всички рекорди досега. За 123 дни огънят измина 65 000 километра, обиколи 135 града - фактически из цяла Русия: европейската част, Сибир, Далечния изток и Крайния север. Огънят стигна дъното на езеро Байкал, Северния полюс, най-високия в Европа връх - Елбрус, дори полетя в космоса. И пътуваше как ли не - с влак, автомобил, самолет, атомен ледоразбивач и космически кораб.

Очаква се телевизионната аудитория да достигне уникалната цифра от три милиарда души. За олимпийските игри са изработени 1254 медала. За златните са употребени по 525 грама сребро и 6 грама злато, за сребърните - по 525 грама сребро, за бронзовите - по 460 грама бронз. Освен ръчното шлайфане са използвани и супермодерни технологии - шарките са нанасяни с лазер, като всеки медал е изготвен с точност до 0,001 милиметра. Състезателите, които спечелят първите места на 15 февруари пък, ще получат специални златни медали с парченце от Челябинския метеорит. Той който падна в Русия точно година по-рано, като рани над 2000 души и потроши прозорците в почти целия град.

До този момент никога не е имало толкова много представени страни в Зимна олимпиада. 88 е точната бройка на държавите, които ще участват в Сочи. Сред тях за пръв път ще се представят Парагвай и Зимбабве.

За Игрите в Сочи бяха построени 380 олимпийски обекта. Сред тях са спортни съоръжения, разположени в планинските и крайбрежни комплекси, както и хотели с двадесет и пет хиляди стаи, съоръжения за енергийната и транспортната инфраструктура. Строителите казват, че подготовката за Олимпийските игри от нулата е позволила да се внедрят най-модерните технологии.

Въпреки това, дни преди откриването на Игрите гръмнаха няколко скандала – западни медии обявиха, че условията в олимпийското селце никак не са добри, а само шест от деветте хотела за представители на медиите са напълно готови. Гости се оплакаха, че душовете не работят, на места няма крушки, другаде липсва дори рецепция за регистрация на пристигащите. Има и много проблеми с водопроводите и качеството на водата. Изключително известни станаха и снимките с двойните тоалетни чинии, поставени една до друга.

Любопитно е също, че Олимпийските игри няма да се провеждат в самия Сочи, който се състои от площ от 32 кв. км. Спортистите ще се състезават в Адлер, в област Сочи, северно от грузинската територия Абхазия. Състезанията на открито като ски и бобслей ще се провеждат в курорта Красная поляна, на около 50 км от Сочи в Западните кавказки планини. Странното в случая е още, че градът всъщност се слави като южен курорт, а не като градче за зимни спортове.

Дни преди Олимпиадата бяха избити хиляди бездомни кучета, обитаващи улиците на града. За тази Олимпиада има три талисмана, като всичките те са животни. След гласуване от обикновените руски граждани бяха избрани Полярна мечка, заек и леопард.