Започва най-скъпата Олимпиада в историята

ХХII-те Зимни олимпийски игри ще бъдат официални открити тази вечер в руския град Сочи. Много западни лидери обаче няма да отидат на игрите

Руските власти обявиха, че на откриването на Зимната олимпиада ще присъстват 44 държавни лидери, а игрите ще бъдат посетени общо от около 60. На церемонията по запалването на олимпийския огън до президента на Русия Владимир Путин ще застанат китайският президент Си Цзинпин, японският премиер Шиндзо Абе, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, както и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Няма да присъстват обаче американският президент Барак Обама, британският премиер Дейвид Камерън, френският държавен глава Франсоа Оланд и германският президент Йоахим Гаук. Причината много западни лидери да не уважат игрите е несъгласието им с приетия в Русия закон срещу гей пропагандата.
Президентът на Международния Олимпийски комитет Томас Бах обаче разкритикува действията на политиците, бойкотирали Сочи. Благодарни сме на тези, които уважават факта, че спортът може само да допринесе за развитието и мира, ако не се използва като сцена за политически разногласия или като опит за отбелязване на точки във вътрешни или външни политически спорове, каза Бах три дни преди откриването на Олимпиадата.
Освен с политическите разногласия Олимпиадата в Сочи стана известна също като най-скъпата в историята с бюджет, надминал 51 милиарда долара. Заради заплахи за атентати от страна на ислямистки групировки в Сочи има и безпрецедентни мерки за сигурност.
В интервю за телевизия Ен Би Си президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Русия е изправена пред огромния залог да осуети всякакви атентати по време на откриващите се днес Зимни олимпийски игри в Сочи, предаде Франс прес. Ние сме в постоянен контакт с тях, едновременно на ниво правоохранителни органи, армия и разузнаване. Работим постоянно с тях, за да гарантираме, че не само нашите спортисти, а всички желаещи да присъстват на олимпийските игри са в безопасност, каза Обама.
Във вторник Белият дом увери, че САЩ са взели всички необходими мерки да гарантират сигурността на гражданите си в Сочи, който бе заплашен с атентати от руски ислямисти. Барак Обама същевременно в петък прикани сънародниците си, които ще ходят в Сочи, да са бдителни, защото винаги има рискове.
Олимпийските игри ще поставят няколко рекорда, допълва БГНЕС. Първо, в Сочи ще участват представители на 88 страни – с 6 повече в сравнение с тези във Ванкувър преди 4 години. Всичко в 15 спортни дисциплини ще бъдат раздадени 88 комплекта медали, с 12 повече от предните Игри. Очаква се в Сочи да се състезават близо 3 000 спортисти. С най-голям интерес се очаква мъжкия хокеен турнир, в който ще си съперничат 12 от най-добрите национални отбори, разделени в три групи. Турнирът започва на 12 февруари и ще продължи до последния ден на Олимпиадата. Именно с финала на хокейния турнир ще приключи състезателната програма на Игрите в Сочи. Претенденти за титлата са не по-малко от шест тима – действащият олимпийски шампион Канада и отборите на САЩ, Швеция, Русия, Финландия и Чехия. Няма да бъде изненада и успешно представяне на Швейцария, която завоюва сребърните медали на Световното първенство през 2013 г. Женският турнир ще се проведе за пети път. Канада отново е абсолютен фаворит, а основен техен съперник за златото е тимът на САЩ.
Идеята Зимни игри да се проведат в субтропически град датира от миналия век, но тогава тя изглеждаше пълна утопия. Въпреки това проектът под названието Сочи 2014 обедини първоначално стотици, след това хиляди, а сега и милиони хора. От нулата бяха създадени спортни обекти, олимпийски села, хотели и кафенета, реконструирани основно бяха автомобилните пътища и железопътни линии, морското пристанище. Построено бе на практика ново летище. Сочи стана лице на съвременна Русия – това е лайтмотивът на много хора, съпричастни към провеждането на Олимпиадата. Много от гостите, вече пристигнали в Сочи, хвалят организаторите за постигнатото. Не по-малко важно е какво още предстои да се направи в Сочи. Безпрецедентното по мащаб строителство превърна Сочи в град, способен да стане един от водещите всесезонни курорти в Европа. Огромен плюс за това е фактът, че от пистите до плажа може да се стигне за един час.

Още спортни новини четете в Sportonline.bg