Ню Йорк се превръща в Сочи (СНИМКИ)

Как биха изглеждали олимпийските съоръжения в центъра на мегаполиса?

Докато ние в България почти усещаме ледения полъх, който се носи от Сочи броени минути преди старта на Зимните олимпийски игри, то има места по света, където тръпката от събитието е на няколко часови пояса разстояние. Например в САЩ.

Визията на бившия кмет на Ню Йорк за Летните олимпийски игри през 2012 г. предвиждаше спортни съоръжения, разположени из градските райони. За съжаление той изгуби тази битка за домакинство, а идеята отпадна. Вестник "Ню Йорк Таймс" обаче впуска в сила въображението на журналистите си, за да си представят как би изглеждал мегаполисът, ако трябваше да приюти тазгодишната Зимна олимпиада.

Ето какво би се получило, ако емблематичните площадки от Сочи се пренесат в центъра на Ню Йорк Сити:

Ски дисциплините ще са си истинско предизвикателство - ако в сърцето на града би бил построен ски склон с размерите на този в алпийския център "Роза Кутур", той би минавал през целия "Сентрал Парк". Дължината на склона е 2,2 мили (3,5 км), а височината в горния му край - 977 м или два пъти тази на Емпайър Стейт Билдинг, плюс малко отгоре.

За да поставят своя версия на спортния център "Санки", където по време на Олимпиадата ще се проведат всички състезания с шейни, нюйоркчани ще трябва да освободят достатъчно място за дългото 1814 трасе. Пистата започва на височина 836 м и завършва на 704 м над земята. Прилича на огромна змия, която се опитва да се увие около, в случая, "Таймс Скуеър".

А така би изглеждала пистата за ски скокове. На снимката тя е проектирана така, че състезателите да се приземяват точно в подножието на Шесто авеню - хвърляйки сняг и разпръсквайки гълъбите, както изданието отбелязва.

Емблематичният "Бродуей" ще трябва да жертва трафика си, за да се сдобие с 5-километрова писта за бързо парзаляне с кънки - поне в участъка си между "Медисън Скуеър Парк" и "Батери Парк"