Сирене от мобилни мандри пускат по пазарите

Мобилните мандри могат да се специално оборудвани камиони

Съвсем скоро по пазарите може да се предлага сирене, произведено в мобилни мандри. За целта обаче в момента се преработва сега действащата Наредба за директните доставки, съобщи Деница Динчева, експерт в агроминистерството, на семинар, организиран от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), съобщава investor.bg. Мобилните мандри могат да се специално оборудвани камиони. В тях обаче ще може да се преработва само овче, козе и биволско мляко, тъй като изискванията към кравето са много по-високи, уточни експертът. Предвижда се също продуктите от фермите – птиче и заешко месо, сурово мляко, млечни продукти, яйца и мед, да бъдат предлагани на специално изградени 15 пазара в страната, които да бъдат оборудвани с хладилни витрини и млекомати.
Досега фермерите недоволстваха срещу създадената през 2010 г. наредба, тъй като в нея се разрешава те да предлагат малък процент от продукцията си, което прави икономически неизгодно купуването на млекомати и съоръжения за преработка на продуктите.
Сега се предвижда да бъдат увеличени количествата, които ще се предлагат директно, както и възможност продуктите да се предлагат на повече места.
Според проекта фермерите ще могат да предлагат до 150 000 кг годишно сурово краве мляко и увеличени спрямо сегашните количества сурово овче, козе и биволско мляко: 60% от месечния млеконадой от ферми с до 50 броя животни, 50% от месечния млеконадой от ферми с от 50 до 100 броя животни и 40% от месечния млеконадой от ферми с над 100 броя животни.
Ще могат да се продават директно до 1000 яйца седмично (при 500 сега) и дивеч до 5000 кг годишно, при сега разрешени 2000 кг.