Управляващите отказаха финансиране и на Созопол за „Развитие на регионите”

Поредната морска община без нито един одобрен проект

Управляващите не одобриха нито един от двата проекта на Община Созопол от инвестиционната програмата за „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Проектите, с които морската община е кандидатствала за финансиране са – изграждане на детска градина в село Равадиново и подземен паркинг със спортна площадка в Созопол. Първият е с голямо социално значение, а вторият би решил проблема с паркирането в черноморския град. По думите на заместник – кмета Петя Чапевова детската градина в селото в момента се помещава в местното училище, където няма нужните условия за децата. „Проектът бе на стойност едва 600 хиляди лева, един напълно поносим проект. Другият важен за нас проект е изграждането на подземен паркинг и върху него спортна площадка към стадиона. Това е един голям проект и за него общината е вложила пари. В капиталовата си програма за тази година също е заложила средства, за да го завърши. Проектът, който подадохме за финансиране от държавата всъщност е само един етап и подавайки го, ние показваме, че Община Созопол е вложила вече сериозен финансов ресурс и има право да иска тези пари. Два проблема щяха да се решат както с паркирането, така и щеше да има още една спортна площадка”, заяви пред Радио „Фокус” Чапевова.
Изграждането на подземен паркинг с игрище ще струва около 2,5 милиона лева. По думите на заместник – кмета с отхвърлянето на тези проекти е допусната сериозна грешка и се надява в най-скоро време правителството наново да прегледа проектите, които са останали недооценени и да даде финансов тласък на общините. „Черноморските общини малко несправедливо са обвинявани, че са богати общини. Да, имаме туристи, но общините много работят, за да благоустрояват инфраструктурите си още повече че туристическите ни центрове са два - Созопол и Черноморец, но имаме и 12 села. Общината има много за какво да се грижи и на нас са ни необходими средства, за да продължим настоящата програма на община Созопол”, посочи Чапевова.
Созопол е поредната морска община с отказ за финансиране по програмата. Царево също няма нито един одобрен проект по „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. В Поморие пък ще строят единствено детска градина в квартал Север. Въпреки желанието на ръководството на Общината за ремонт на пътя Поморие – Каменар, както и за изграждането на детска градина в село Гълъбец.