Mерките на МВР срещу битовата престъпност – акция "Безпомощност" ?

Бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов се подигра с мерките на МВР срещу битовата престъпност и предложи днешната операция да бъде кръстена "Безпомощност".

Тя няма да доведе до нищо. "На 1 септември министър Йовчев е казал, че до два -три месеца ще се справи с битовата престъпност. В парламента през октомври също е казал, че до 2-3 месеца ще бъде решен проблемът. Колко пъти ще повтарят едно и също? Това е нормалният резултат от безпомощната политика на МВР. 6-месечният отчет на МВР показва пълна безпомощност", заяви Цветанов в интервю за bTV.

По думите му до разрастването на битовата престъпност се е стигнало, защото полицията е концентрирала силите си в опазването на парламента през последните месеци на протести и на границата.

Данните за леко намаляването на престъпността според статистиката той определи като "стъкмистика".

Цветанов бе категоричен, че има полицейско насилие и че при тази ситуация "предсрочните избори са неизбежни".

Пеевски управлява прокуратурата чрез огромното си влияние във Висшия съдебен съвет и чрез главния прокурор Сотир Цацаров, обяви още Цветанов.

„Проверете колко срещи са направени между Пеевски, Цацаров и Сарафов (зам.-главният прокурор – бел. ред.) по време на изборите за членове на ВСС и ще си отговорите на въпроса „Кой управлява държавата?”, коментира още Цветанов.

Той аргументира твърденията си, припомняйки репликата на депутата от ДПС към него от парламентарната трибуна малко след конституирането на 42-то Народно събрание, когато Пеевски се обърна към него с думите „Не се правете!” „Когато Делян Пеевски отправи обвинения към мен от парламентарната трибуна и каза, че ще имам проблеми с прокуратурата и данъчните, той имаше право – това ми се случи 20 дни по-късно. Това което се прави на президента, на нашия лидер – това е пример за употреба на всички държавни институции за една определена цел”, заключи Цветанов.