Оперираните от свръхтегло по-склонни към алкохолизъм

Алкохолът вероятно променя химията на организма

 Операциите за сваляне на тегло може би превръщат пациентите в алкохолици, твърдят учени. Операциите за поставяне на пръстен на стомаха и други подобни процедури за справяне със затлъстяването може да направят хората зависими от алкохола.

Учени от Норвегия ще започнат изследване върху 30 пациенти, подложили се на операция за сваляне на тегло, за да разберат дали хирургическата интервенция променя реакцията на организма към алкохола. Според тях алкохолът вероятно променя химията на организма. Редица пациенти са започнали да пият значително повече след операцията, а американско изследване от 2012 г. показва, че подобен род интервенции удвояват риска от алкохолизъм. "Известни са само някои от усложненията при тези операции, но големият риск от развитие на алкохолизъм ни изненада. Операцията увеличава достъпа на алкохол до кръвта. Най-пълно алкохолно насищане се постига обикновено за 30 минути, а при оперираните от затлъстяване това става за само 10 минути", казва ръководителят на изследването Магнус Стромен от Университета "Сейнт Олав" в Норвегия. Той дори имал няколко пациенти, развили алкохолизъм след операцията.

Най-често срещаният вид на операциите за борба със затлъстяването е стомашният байпас, при който се намалява обемът на стомаха. По този начин пациентите чувстват ситост по-бързо от преди операцията. Друга разпространена интервенция е поставянето на стомашен пръстен. След този род операции пациентите губят половината до две трети от телесното си тегло.