Падна блокадата на границата с Турция

От полунощ преминаха над 400 камиона

Тридневната блокада на българо-турската граница падна около полунощ, след договорка  за среща на министерско ниво между България и Турция. Тя ще се състои в понеделник. Очаква се тогава окончателно да се реши проблемът между превозвачите. Снощи зам-министърът на транспорта Антон Гинев разговаря в блокиралите браздата и ги убеди да вдигнат блокадата.

Преминаването на товарни автомобили между двете държави спря в понеделник, като опашката от тирове стигна 10 километра на ГКПП Капитан Андреево и 7 на "Лесово". От 0.30 часа до 8 часа днес в посока Турция са минали 250 камиона, а у нас са влезли над 150, съобщиха ог Гранична полиция. Очакванията са, ако няма проблеми с информационната система, ситуацията да се нормализира до неделя.

Зам.-министър Гинев каза, че българската страна ще предостави на Турция допълнително 110 000 транзитни разрешителни, за да се отключи процесът на преговорите. Той обясни, че на снощната среща е бил поет ангажимент към българските превозвачи позициите им да бъдат защитавани в 3 аспекта.

Според зам.-министъра целият проблем с превозвачите е породен от борбата за пазар. Той потвърди, че на 17 февруари в Истанбул ще се проведе среща на ниво министри на транспорта. На срещата интересите на българските превозвачи ще бъдат защитени по най-добрия начин, категоричен бе Антон Гинев.